Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 185 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 11,4 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 114 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 79. Na respiratoru je devet osoba, dok 13 koristi neinvazivnu ventilaciju. Na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti je 12 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.451 aktivni slučaj Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.938 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 60.230 osoba zaraženih koronavirusom i 57.370 izliječenih.

- U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 161. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 267 - podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 444 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 784 PCR brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07.30 do 20.00 sati.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavila su se 122 naša sugrađanina. Tri osobe su preminule od posljedica ove bolesti.

Covid-pozivni centar zabilježio je 560 poziva, a obavljeno je 227 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.127 doza vakcina, i to: 1.086 na Zetri, 962 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 79 doza putem mobilnih timova.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.