open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
U KS prvi put više oporavljenih od broja novozaraženih koronavirusom
Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsu pomoć Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, predstavio je na današnjoj press konferenciji posljednje podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS. 
16.11.2020. u 10:35
get url
text

Prema njegovim riječima, u posljednja 24 sata zabilježeno je 276 novozaraženih koronavirusom, a ovi rezultati odnose se na uzorke koji su prikupljeni u periodu od 12. do 15. novembra. 

- Oporavljeno je 283 zaraženih. Ovo je nešto što nas treba radovati jer se prvi put dešava da je broj novozaraženih manji od broja oporavljenih - kazao je Zalihić.

Dodao je kako je u posljednjih 24 sata bilo pet smrtnih ishoda. 

- Obrađena su 802 testa. Trenutno je 378 pacijenata hospitalizirano. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na svim klinikama uključujući i izolatorij Podhrastovi, nalazi se 270 pacijenata, dok je u Općoj bolnici smješteno 108 pacijenata. Na respiratoru u Podhrastovima nalazi se pet pacijenata, a u protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušeno 10 pacijenata - istakao je Zalihić.

U KS je ukupno zabilježen 15.761 slučaj zaraze koronavirusom, od čega je 9.432 izliječenih, te 6.141 aktivni slučaj. 

- R koeficijent je u padu i iznosi ispod jedan posto, što je dobar pokazatelj da bismo se mogli nadati da zaraza ili sadašnji val zaraze jenjava. Sedmodnevna incidenca, odnosno broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika je u padu - zaključio je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.