Posljednjih dana u pojedinim medijima ponovo se spominje mogućnost da će se od 1. januara 2021. godine primjenjivati novi pravilnici o fiskalizaciji. Tako bi poduzetnici prema tim pravilnicima morali nabavljati nove aparate, koji minimalno koštaju 600 KM.

VEZANI TEKST - Burno na sjednici: Pale izmjene Zakona o fiskalnim sistemima, da li se htjelo od privrede oteti još 67 miliona KM

Pokušali smo saznati u Ministarstvu finansija FBiH da li se novi pravilnici mogu donijeti, a da preduvjet nije donošenje zakonskog akta. U Udruženju poslodavaca FBiH također nemaju novih informacija kada su u pitanju novi pravilnici o fiskalizaciji.

- Za postojeći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima imali smo nekoliko sugestija. Tražili smo da fiskalizacija bude u realnom vremenu. Šta to znači? Da se računi odmah po izdavanju šalju u Poreznu upravu FBiH, a ne kao što je sada slučaj da se to radi po okončanju radnog dana. Stava smo da bi se postigla bolja fiskalna disciplina. Također, smatramo da se fiskalizacija treba ukinuti u veleprodaji jer to nije krajnja potrošnja. Nemam informaciju da će biti nužno kupovati nove uređaje, što bi predstavljalo ogromne troškove za sve poduzetnike – kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodovaca FBiH.