open-navfaktor-logo
search
Disati ZAVNOBIH
U Mrkonjić Gradu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Mrkonjić Gradu prisustvovao obilježavanju 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
25.11.2022. u 15:16
get url
text
Mrkonjić Grad
get url
text

Novalić je u izjavi za novinare podsjetio da je u Mrkonjić Gradu održano Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, gdje su uspostavljeni temelji moderne BiH.

- To je prvi pečat na modernoj BiH, a poslije toga je došla i nadovjera četiri dana kasnije u Jajcu. Mislim da je vrijeme da se podsjetimo koje su vrijednosti koje su uspostavljene ovdje. Vrijednosti koje su ovdje uspostavljene su preslikane u prvu Ustav Republike BiH 1945. godine, gdje je pisalo ovo je Ustav naroda i građana BiH - naveo je Novalić.

Kazao je kako duboko vjeruje i vidi da je to tako i danas, "uz neka neslaganja koja mislim da smo sve bliže da ih prevaziđemo".

- Zato sam danas ovdje i želim čestitati svima Dan državnosti BiH - 25. novembar - kazao je Novalić.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je izjavio kako smo svjedoci da nam posljednjih godina, od 1995. na ovamo, stalno dio vlasti, dio nekih političara poručuje da se treba vratiti izvornom Dejtonu.

- Ja to ne razumijem, ali sam siguran da je jedino ispravno za ovu državu vratiti se istinskom, izvornom ZAVNOBIH-u. Jer ono što je ovdje, u Mrkonjić Gradu, doneseno 1943. godine i 1944. godine u Sanskom Mostu, ta Deklaracija o pravima građana, je temelj svega onoga što nam danas fali - smatra Đulić.

Ističe da, ako bismo to ostvarili, "što stu Titovi partizani, antifašisti svih mogućih političkih i drugih opredjeljenja ovdje utemeljili, nakon više stotina godina rekli 'ovo je naša zemlja', a u Sanskom Mostu to formulisali u određene dokumente, je ono što Bosni i Hercegovini treba da krene naprijed, da bude sretna, zadovoljna i da mladi ljudi ne bježe iz nje, nego da se rado vraćaju, žive u njoj i budu sretni".

- To je zapravo osnovna poruka - mislimo, dišimo ZAVNOBIH 365 dana, a ne samo jedan dan. U Mrkonjić Grad treba doći. Prvi put od rata ovdje imamo predstavnika vlasti. Ovdje je danas moralo biti kompletno Predsjedništvo, Vijeće ministara, sve vlade. BiH je danas morala biti u Mrkonjić Gradu ako hoće da obilježi državnost i da misli na državnost - kazao je Đulić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.