open-navfaktor-logo
search
Do kraja mjeseca
U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti možete pogledati izložbu posvećenu Osmanu Đikiću
U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, u okviru programa namijenjenog tradicionalnoj muzejskoj publici, danas je otvorena je izložba Osman Đikić, povodom 110. godišnjice smrti ovog bosanskohercegovačkog književnika.
21.04.2022. u 13:44
get url
text

Prisutnima su se obratili predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović i autorica izložbe i kataloga, viša kustosica Đana Kukić.

- Ovakvim izložbama nastojimo obilježavati prigodne godišnjice istaknutih stvaralaca iz oblasti književnosti, a hronološki prvi po redu ove godine upravo je bio Osman Đikić. Kulturološki Đikić je sigurno jedna od značajnih ličnosti naše književne i kulturne povijesti, jedan od naših preporoditelja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, onih pojedinaca koji su zapravo stvarali književnost, kulturu i svijet u kojem živimo i onakav kakav danas poznajemo. Đikić je nama značajan u smislu institucionalne povijesti današnjeg "Preporoda" koji je osnovan prije 120 godina kao društvo "Gajret". Jedan od "Gajretovih" sekretara bio je upravo Osman Đikić – kazao je Kodrić.

Autorica Kukić istaknula je da je u kratkom roku uspjela iz baštinskih institucija prikupiti skenove i fotografije eksponata koji su pohranjeni u Arhivu Bosne i Hercegovine, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine i Arhivu Brčko distrikta.

- Svaki eksponat, bilo da je u pitanju rukopis, fotografija, novinski članak, časopis ili objavljeno djelo Osmana Đikića bili su od velike koristi za produkciju izložbe i kataloga. Izložba je koncipirana iz tri dijela: dio koji se tiče života Osmana Đikića, zatim dio koji se odnosi na njegovo književno stvaralaštvo, i dio koji se tiče njegovog društvenog angažmana, između ostalog, perioda od 1910. do 1912. dok je bio urednik lista "Gajret" – kazala je Kukić.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do kraja ovog mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.