Kontraskup građana Sarajeva koji su protiv održavanja za danas najavljenog protesta LGBTIQ zajednice počeo je u 10 sati na području parka u Alipašinoj ulici, prekoputa naselja Ciglane, do ulice Sutjeska. Organizator je Inicijativa Iskorak.

Iz tog udruženja trenutno ističu da su relativno zadovoljni odzivom građana i da je, po njihovom mišljenju, trebalo da se odazove daleko veći broj učesnika, što očekuju u daljnjem toku skupa. Ovaj kontraskup protiče u mirnoj atmosferi i treba da traje do 11.30 sati, prema najavi.

Jučer je u Sarajevu održan još jedan skup protivljenja LGBIQ protestu pod sloganom "Dan tradicionalne orodice",  a organiziralo ga je udruženje "Svjetlo".

Prva bh. LGBTIQ povorka treba da počne u 12 sati ispred Vječne vatre u srcu Sarajeva. Učesnici treba da prošetaju do Marindvora, do trga na kojem je smješteno nekoliko državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Izuzetno veliki broj policajaca jutros je na terenu, duž trase najavljene šetnje i šire. Saobraćaj je tim dionicama blokiran, a normalizacija se očekuje od 14 sati, kada bi trebalo da završi LGBTIQ skup.