open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
U sedam mjeseci ove godine postavljeno 649 blokada na točkove automobila
Na području Kantona Sarajevo u sedam mjeseci ove godine radnici KJKP "Rad" postavili su 649 blokada na točkove automobila, potvređeno je Feni iz KJKP "Rada".
26.08.2018. u 10:33
get url
text
Blokada na točkovima

Postavljanje blokada na točkove predstavlja ublaženu mjeru naplate nepropisnog parkiranja prije angažiranja pauk-službe.

- Blokada na točkove stavlja se ukoliko korisnik usluge parkinga izvrši prekoračenje korištenja parkinga u odnosu na ono što je platio, ukoliko ne parkira na predviđeno mjesto, zatim ukoliko koristi povlaštenu parking-kartu koja ne odgovara određenoj zoni ili ukoliko fizički zauzima dva ili više mjesta na samom parkingu - kazao je Feni portparol KJKP Rad Mirza Ramić.

Po njegovim riječima, na vozila se prvo postavlja opomena, zatim se nakon sat provjerava da li je korisnik naknadno uplatio uslugu putem SMS-a, tako da se tek nakon što se sve mjere iscrpe pristupa blokiranju točkova.

Ramić naglašava da se blokiranje točkova vrši na svim vozilima koja se nalaze na parkinzima uz saobraćajnice.

- Nakon stavljanja blokade na točkove, radnici "Rada" postavljaju nalog za plaćanje na prednje vjetrobransko staklo. Na vrata vozila postavlja se naljepnica kao upozorenje da su blokirani točkovi i da je kretanje vozila onemogućeno - kazao je Ramić.

Dodao je da se "dio prikupljenih sredstava od blokiranja točkova uplaćuje u budžet i plaća PDV, a dio novca koristi se za unapređenje infrastrukture saobraćaja u mirovanju, postavljanje IT opreme za nadzor, novih rampi za automatsku naplatu, te plaće radnika".

KJKP "Rad" je na osnovu Uredbe o organizaciji i načinu naplate parkiranja u KS-u krajem 2016. godine počeo sa postavljanjem blokada na točkove vozila. Lisice za točkove se koriste kao sankcija za sve one koji ne poštuju zakonom propisane mjere korištenja parkinga, a kazna koju vozači trebaju da plate kako bi im se odblokiralo vozilo je 30 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.