Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio je da su učenici od šestog razreda osnovne škole obavezni nositi maske tokom nastave i van nastave za vrijeme boravka na prostoru škole, kao i nastavnici.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a, istakla je da nije bilo širenja zaraze u školama odnosno odjeljenjima i da je utvrđeno da su se djeca koronavirusom zarazila u porodici i za vrijeme sportskih aktivnosti ili druženja.

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u saradnji sa Inspektoratom RS-a od početka septembra kontroliše provođenje mjera Instituta da utvrdimo da li škole na ispravan način provode mjere Instituta. Mogu da kažem da sve škole u ovom momentu poštuju sve peporučene mjere - rekla je Trivić.

Trivić i Zeljković istakli su da kod djece nije bilo težih oblika oboljevanja i da djeca imaju blaže simptome i nema potrebe za hospitalizacijom. Zeljković je istakao da je u septembru bilo 219 pozitivne djece do 19 godina pri čemu je 19 pozitivne djece mlađe od šest godina, 101 dijete je u starosnoj kategoriji od šest do 14 godina, a 99 djece od 14 do 19 godina.

U današnjem ukupnom broju zaraženih je ukupno desetoro djece, četvoro starosti od šest do 14 godina i šestoro starosti od 14 do 19 godina.

- Ukupan broj pozitivne djece nam govori da imamo slična kretanja kao i u drugoj populaciji. U julu je 213 djece bilo pozitivno, ali moramo uzeti u obzir da djeca školskog uzrasta sa početkom škole imaju povećan socijalni kontakt, unutar i van škole - rekao je Zeljković.

On je istakao da je potreban oprez, naročito jer je počela sezona gripa, apelujući na građane da se ne opuštaju i da poštuju mjere koje je preporučio Institut. Trivić je dodala da će do novih preporuka Instituta časovi u školama trajati 20 do 30 minuta, a da to zavisi od ukupne epidemiološke situacije.

- Predškolske ustanove od jučer mogu da prošire svoje vaspitne grupe sa 20 na 25 djece, dok broj djece u produženim boravcima ostaje ograničen na 15 učenika - istakla je Trivić.