U osnovne škole Kantona Sarajevo za školsku 2019./2020. godinu upisano je 37.020 učenika, a u srednje škole 15.255 učenika.

U aprilskom upisnom roku, prema podacima dobivenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda. Kako navode za Fenu iz Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u toku je augustovski upisni rok te očekuju povećanje broja upisane djece u prvi razred osnovne škole.

- U prethodnoj školskoj godini, u prvi razred je upisano 4.360 učenika. Ako usporedimo prošlogodišnji broj upisanih učenika u prvi razred i očekivani broj učenika koji će pohađati prvi razred u školskoj 2019.2020. godini, možemo reći da nema značajnije razlike u odnosu na povećanje ili smanjenje broja upisane djece - navodi se.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i prema podacima iz škola nabavilo je za novu školsku godinu besplatne udžbenike za učenike drugih razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe.

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nabavilo je i udžbenike za učenike III i IV razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe. Za učenike prvih razreda s područja općine Centar, Općina će osigurati udžbenike, ruksake i školski pribor, a ostale općine u Kantonu Sarajevo (osim Općine Ilijaš) ruksake i školski pribor - navodi se.

Školska 2019/2020. godina u Kantonu Sarajevo počinje prvi radni dan u ponedjeljak 2. septembra.

Kako je ranije najavljeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina počinje 2. septembra, u osnovnim i srednjim školama, u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iznimka je Zapadnohercegovački kanton gdje će učenici u školske klupe sjesti 9. septembra, kao i prvačići u školama Posavskog kantona.