open-navfaktor-logo
search
Novoizgrađeni objekat
U stanove u Vogošći uselit će 62 porodice pripadnika boračke populacije
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo je 62 stana pripadnicima boračke populacije u novoizgrađenom objektu B1-A u vogošćanskom naselju Rosulje.
26.10.2020. u 13:04
get url
text

Resorni ministar Hajrudin Grabovica izjavio je da su, na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja BiH, pravo na dodjelu stanova u vlasništvo ostvarili: troje djece šehida-poginulih boraca bez oba roditelja, sedam stopostotnih ratnih vojnih invalida, te 10 roditelja i 35 supruga šehida-poginulih boraca.

Još sedam stanova je dodijeljeno na doživotno korištenje.

Ministar Grabovica je danas posjetio ovo naselje i uručio ključeve prvim stanarima novoizgrađenog objekta, zajedno sa saradnicima, kao i općinskim načelnikom Edinom Smajićem i direktorom Fonda za izgradnju stanova, porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Mirzom Emirhafizovićem.

Za kupovinu ovih stanova od Fonda Ministarstvo za boračka pitanja KS izdvojilo je 4.636.898 KM sa budžetskih pozicija za 2018. i 2019. godinu.

- Nažalost, 25 godina od završetka agresije na našu domovinu, 190 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo još  čeka na ostvarenje ovog prava. Ukoliko se nastave rješavati zahtjevi na dodjelu stana ovom dinamikom, bit će u potpunosti riješeni u narednih tri ili četiri godine - kazao je ministar Grabovica.

Istakao je da je Ministarstvo i ove godine osiguralo sredstva od oko 3.600.000 KM za realizaciju ovog prava boračke populacije Kantona Sarajevo.

Načelnik Smajić je, ovom prilikom, poželio dobrodošlicu novim stanarima, te najavio skoro uređenje prostora oko novog objekta. Bit će upotpunjeno novim dječijim igralištem, a uskoro bi se na ovom lokalitetu trebala graditi i osnovna škola jer Vogošća bilježi sve veći broj stanovnika, saopćeno je iz Press službe Vlade KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.