open-navfaktor-logo
search
In memoriam
U svojoj Tuzli: Preminuo Anto Raos istaknuti privrednik i čuveni predsjednik FK Sloboda
U Tuzli je danas iznenada, u 89. godini života, preminuo Anto Raos, čuveni privrednik, bivši fubaler Slobode i legendarni predsjednik tuzlanskog kluba, saznaje Faktor od porodice.
22.05.2020. u 21:51
get url
text
Anto Raos
Anto Raos

Raos je rođen u Makedoniji, a u Tuzli je živio od 1942. godine. U gradu soli i kompletnoj regiji sjeveroistočne Bosne ostavio je neizbrisiv trag. Bio je direktor Koksno-hemijskog kombinata "Boris Kidrić" iz Lukavca, direktor Hemijskog kombinata "Sodaso" Tuzla te predsjednik predratnog Udruženja menadžera BiH. Bio je doktor tehnoloških nauka i vanredni profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Predsjedavao je Nogometnim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu Socijalističke republike BiH. Bio je član Upravnog odbora i predsjedništva Nogometnog saveza Jugoslavije i predsjednik Zajednica prvoligaša u SFRJ.

Također, bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle te član sarajevskog formuna intelektualaca "Krug 99".

Raos je bio počasni predsjednik Radničkog sportskog društva Sloboda, a kao dugogodišnjem sportskom radniku pripala mu je čast da izvede početni udarac na utakmici Slobode i Dinama, organiziranoj prošle godine povodom 100 godina tuzlanskog kluba.

Iako je obavljao veoma važne fukcije za Raosa svi kažu da je bio omiljen, kako među radnicima kompanija koje je vodio, tako i među fudbalerima nad kojima je kao predsjednik kluba danonoćno bdio. U impresivnoj biografiji ovog velikog Tuzlaka, možda ipak najviše znači to što za njega svi koji su ga poznavali, kažu da je bio jednostavan čovjek, koji je volio ljude.

Datum i vrijeme sahrane Ante Raosa bit će naknadno objavljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.