open-navfaktor-logo
search
Rizična područja
U TK i ZDK dežurne službe u pripravnosti, Spreča u porastu, u Olovu ugroženo nekoliko kuća
Nakon obilnih kiša koje su pogodile Tuzlanski kanton u posljednjih 48 sati u Živinicama doneseno je nekoliko hitnih mjera, dok je vodostaj rijeke Bosne na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u Bosni i Hercegovini, danas u padu. Ipak, time problemi za stanovnike u rizičnim područjima nisu okončani.
06.11.2021. u 15:32
get url
text

Na području TK evakuisane su dvije porodice koje bi mogle biti ugrožene od rijeka Gostelje i Spreče.

Dežurni tim Službe za spašavanje Živinice realizuje dnevno noćna izviđanja dok je Služba u stanju pripravnosti prvog stepena.

Očekuje se izliv rijeke Spreče u ponedjeljak zbog pritoka. Sporni su šahtovi po ulicama kojima je odvod začepljen zbog nesavjesnog bacanja smeća. Iz tog razloga na magistralnim cestama se nalazi i velika količina vode koja usporava saobraćaj. 

U Kalesiji je zbog velikih količina vode ispod podvožnjaka u blizini Gradske uprave Kalesija trenutno blokiran put centar Kalesija - Gojčin. Rijeka Spreča se izlila iz svog korita i poplavila manje količine poljoprivrednog zemljišta.

U Tuzli nema zabrinjavajućih stanja s vodotocima, niti prijave novih klizišta.

Obilna kiša još uvijek pada na većinskom dijelu Tuzlanskog kantona.

Zbog novog vodenog vala rijeke Bosne ponovno je došlo do prekida odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Visoko - Ilijaš, na području naseljenog mjesta Čekrečije. Voda se ponovno izlila na saobraćajne trake u dijelu kojim put prolazi ispod nadvožnjaka u naselju. Na ostalim putnim dionicama nema većih zastoja u odvijanju saobraćaja, ali se svim vozačima preporučuje opreznija vožnja jer kiša i dalje pada u nekim dijelovima kantona.

U Zenici su dva podvožnjaka na ulazu u naselje Blatuša još uvijek pod vodom, kao i podvožnjak za naselje Orahovicu kod Nemile. Voda iz Bosne se malo povukla sa pješačko-biciklističke staze na Kamberovića polju, ali je i dalje omiljeno šetalište Zeničana pod vodom sa tendencijom opadanja.

Prema riječima dežurnog u Operativnom centru Civilne zaštite ZDK-a održava se stalni kontakt s predstavnicima mjesnih zajednica kako bi na vrijeme reagirali ukoliko bi došlo do izlijevanja manjih pritoka rijeci Bosni i potoka.

U Kaknju je na nekoliko lokacija došlo do izlijevanja rijeke Bosne iz korita i ugroženo je šest kuća, zbog čega je angažovana firma Trgošped sa mašinama i kamionima kojima je nasipan materijal čime je spriječena veća šteta. Neke od ugroženih lokacija su u Doboju kod Kaknja, Povezicama, Malješu i Donjem Kaknju.

Najteže stanje na području ZDK-a je u općini Olovo gdje je nadošla rijeka Krivaja i na lokalitetu Zeleni vir je ugroženo nekoliko kuća u čije je podrumske prostorije ušla voda, a ekipe Civilne zaštite su hitno intervenisale. Na području općine Breza bilo je nekoliko intervencija timova Civilne zaštite, a pod kontrolom je rijeka Stavnja koja je u blagom opadanju i za sada nije nigdje izašla iz korita.

Snabdijevanje električnom energijom na području ZDK-a je uredno, kao i snabdijevanje vodom, ali vodu je u pojedinim općinama potrebno prokuhavati prije upotrebe zbog trenutnog zamućenja.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području kantona je normalan i za očekivati je da noć bude mirnija za mobilne ekipe, jer se očekuje pad vodostaja na svim tokovima u ZDK-a. Za sada na području ZDK nije bilo evakuacija stanovništa sa lokaliteta ugroženih vodenim bujicama ili potapanjem stambenih i poslovnih objekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.