Potpisivanju ugovora prisustvovali su i direktori osnovnih škola Asmir Zukić, Almira Tabaković i Nermina Planinčić. 

Načelnik Nedžad Koldžo istakao je da se radi o nastavku uspješne saradnje sa novosarajevskim osnovnim školama, te da nakon što su realizirani projekti energetskog utopljavanja četiri osnovne škole, iskazala se potreba za rekonstrukcijom fiskulturnih sala koje su u svim školama poprilično stare, a neke i neuslovne za odvijanje nastave. Prema izrađenoj investiciono-tehničkoj dokumentaciji za adaptaciju sala, odabrane su ove tri prioritetne sale osnovnih škola, za šta je u izdvojeno oko 300.000 maraka.

Fiskulturna sala u OŠ "Grbavica I" nije renovirana od 1998. godine, što govori o dotrajalosti prostora koji je poprilično i neuslovan za odvijanje nastave, istakla je u svom obraćanju direktorica ove osnovne škole Almira Tabaković, zahvalivši se Općini na izdvojenim sredstvima i na tome što uvijek prepozna stvarne probleme škola.

Početak radova je planiran odmah po potpisivanju današnjeg ugovora, a isti će podrazumijevati građevinsko-zanatske radove, radove na instalacijama vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacijama i mašinskim instalacijama u salama za tjelesni odgoj, zatim u dijelu pripadajućih prostorija (sanitarni čvorovi i svlačionice), te nabavku neophodne opreme za fiskulturne sale koja se ugrađuju koševi, švedske ljestve, užad i merdevine za penjanje i slično, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.