open-navfaktor-logo
search
Uz jake policijske snage
U Višegradu nije bilo postrojavanja četnika, položili cvijeće na spomenik Draži Mihailoviću
Prošle godine zbog koronavirusa, a ove godine zbog sigurnosne situacije, pojačanih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i zabrane od strane MUP-a RS, dan kada je nakon Drugog svjetskog rata uhapšen četnički komandant Draža Mihailović prolazi bez postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu.
13.03.2022. u 12:59
get url
text
Višegrad, Draža Mihailović, ravnogorci

Na mjestu na kojem su se ranije mogli vidjeti članovi tog pokreta sa četničkim ratnim uniformama i obilježjima, danas se pojavila tek nekolicina osoba u civilnoj odjeći, kako bi na spomenik na trgu u Višegradu položili cvijeće.

Jake policijske snage pratile su ovaj događaj.

Kao što je i najavljeno, Ravnogorski pokret je u crkvi na lokalitetu Dobrunska rijeka, poznatom kao Draževina, organizovao parastos za Mihailovića i njegovu pratnju, koja je tokom akcije hapšenja 13. marta 1946. godine, likvidirana.

Okupljanje članova pokreta ove godine nije dozvolio MUP entiteta RS, a govoreći o razlozima za lokalnu TV stanicu, entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač naveo je situaciju u regionu i cijeloj Evropi, stanje u BiH gdje je EUFOR pojačao svoje prisustvo. Lukač je rekao da "održavanje radikalnog skupa u ovim trenucima nije potrebno i samo bi podiglo tenzije".

Godinama antifašisti iz BiH i regiona, predstavnici udruženja žrtava rata i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti upozoravaju da ovakvi skupovi raspiruju mržnju, te traže da oni budu zabranjeni.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević se nada da će kriza u globalnim okvirima predstavljati šansu za BiH, da se sve ono što ne donosi dobro, mir i stabilnost, ostavi u prošlosti.

- Molim one koji mogu uticati da sve ove krize koje imamo, kroz koje prolazimo, da ih iskoristimo u naše dobro i da ne dozvolimo da bilo kakav povod ili bilo kakvo obilježavanje bude razlogom nekih naših novih nesuglasica i, ne daj Bože, sukoba - poručuje Memišević.

Tokom posljednjeg postrojavanja 2019. godine na skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu čula se i pjesma "Biće opet pakao i krvava Drina", koja je izazvala strah među povratnicima. Članove pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Rista Lečića, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, Sud BiH je oslobodio u decembru 2020. zato što navodi iz optužnice nisu dokazani.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.