open-navfaktor-logo
search
Traži se oprema
U ZDK pogoršano stanje jedne osobe, a u samoizolaciji 1.950 ljudi
Stanje na terenu u vezi sa širenjem bolesti koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu nepromijenjeno je u odnosu na jučeršnji dan, kada je u evidentirana peta zaražena osoba u tom kantonu. 
20.03.2020. u 13:22
get url
text
ZDK Jupić

- Apsolutno nema prostora za bilo kakvu paniku, ali ima prostora da se svi odgovorno ponašamo. U ovom trenutku u ZDK 1.950 osoba nalazi se u samoizolaciji. Vjerovatno će se taj broj uvećati, a to je ono što je također očekivano. Mi trebamo i mislim da smo i na dobrom putu, da širenje virusa usporimo - kazao je na današnjoj press konferenciji predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić.

On je napomenuo kako je jedan pacijent, kod kojeg je pogoršano zdravstveno stanje, mada za sada nije i vitalno ugrožen, iz izolatorija prebačen na Odjel za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica. Dvoje zaraženih su bez ikakvih simptoma, a dvoje sa blažim simptomima.

- Pacijent je prebačen u dio bolnice u kojem imamo respiratore, ultrazvuk... Zbog pogoršanja tih nalaza, odlučili smo da bude u tom centru i ako bude potrebe, da ide na respirator - objasnio je Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne i infektivne bolesti KBZ-a.

Do sada je, napomenuo je Jupić, uvijek bio problem novac, ali ovog je puta novac osiguran, ali je teško na tržištu pronaći opremu i testove za testiranje više osoba. Trenutno se testiraju samo oni koji imaju simptome.

Jupić je napomenuo i kako je pokrenuo i inicijativu da lokalne zajednice, s obzirom na to da su domovi zdravlja u nadležnosti lokalnih zajednica, novac koji nije namjenski usmjere u zajedničku borbu protiv koronavirusa.

Na novinarsko pitanje kako komentariše informacije da li je ili nije Klinički centar Univerziteta u Sarajevu htio primiti na daljnje liječenje pacijenta zaraženog iz Bihaća, kazao je da se borba protiv koronavirusa ne vodi u kliničkim centrima, nego u primarnoj zaštiti.

- Zato smo mi i uspješni - kazao je Jupić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kazao je kako su na ulazu u tu bolnicu instalirali trijažni centar, u kojem mlađi ljekari usmjeravaju pacijente na lokacije na kojima će im biti pružena ljekarska pomoć.

- To nam je najvažnija barijera i razlog našeg uspjeha. Veći centri, koji su razvijeniji i imaju više stanovnika od nas, teoretski, trebali bi imati zaraženih. Mi smo dobro organizovali primarnu zaštitu - kazao je Drljević, koji je napomenuo kako se spremaju za tri scenarija borbe protiv zaraze.

- Teoretski se može desiti da već dva od prva tri pacijenta završe na respiratoru, ali procjene su da na 100 pacijenata trebalo bi da na respirator dođe 2-3 pacijenta - dodao je.  

Skomorac je pozvao sva pravna i fizička lica da im doniraju ili prodaju zaštitu opremu koju imaju jer bolnica će od toga imati koristi, a samim tim i stanovništvo.

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo istakao je kako su jučer, nakon posjete ministra Jupića i Drljevića, izvršili reorganizaciju rada te bolnice kako bi spriječili ulazak koronavirusa u bolnicu.

Organizirali su, kazao je, tako da spriječe ukrštanje pacijenata koji su suspektni na koronavirus sa pacijentima kojima je neophodna neka druga usluga. Podsjetio je kako je ta bolnica kantonalni centar za liječenje teških plućnih bolest, sa 98 kreveta.

- Mi imamo veliko iskustvo. Imamo i prostorije sa potpritiskom za tuberkolozne bolesnike, a nije problem da ih u kratkom vremenu, ako bude potrebe, prilagodimo i za oboljele od koronavirusa - najavio je Škiljo.

Ministar Jupić je istakao kako su i privatne zdravstvene ustanove u tom kantonu iskazale veliku spremnost da stave na raspolaganje svoju opremu i kapacitete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.