open-navfaktor-logo
search
Crvena linija
UABNOR Mostar: Je li ovo prezentacija predizbornog programa i Evrope kako je zamišlja Čović?
Nakon kristalne noći 9. novembra 1938. godine i pogroma koji je nastao poslije po rukopisu koji prepoznajemo jučer se u Mostaru desio kristalni dan, saopćio je UAOBNOR Mostar povodom dosad najveće devastacije Partizanskog spomen-groblja u gradu na Neretvi.
15.06.2022. u 10:14
get url
text

- Totalno je devastirano Partizansko spomen groblje, Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Od prvog nasrtaja na ovaj biser spomeničkog graditeljstva marta 1992. godine ovo je najmonstruoznije rušilačko djelo sa namjerom uništenja - naveli su u saopćenju, koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

VEZANI TEKST - Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča

Sve ove godine rukopis je isti. Sve ove godine nas se uvjerava da to rade maloljetni huligani, a mi vidimo dobro organiziranu i politikom inspiriranu neonacističku grupu koja izvršava iste naloge kakve civilizacija pamti od novembra 1938. godine. Ovo je moguće u sred grada napraviti samo ako postoji sprega između izvršilaca i onih koji bi trebali da štite i građane i materijalna sredstva. Uz to mora postojati politički mig da se to baš u ovom trenutku uradi.

Je li ovo prezentacija predizbornog programa i Evrope kako je zamišlja gospodin Čović?

Hoće li ove fotografije poslati svojim nedavnim domaćinima u Izraelu?

Je li ovo dio programa obilježavanja tridesetogodišnjice Lipanjskih zora?

Da li poslije ovog ide realizacija i drugog dijela scenarija, a po onom šta se desilo nakon Kristalne noći znamo o čemu se radi.

Jučerašnji događaj je crvena linija koja se nije smjela preći. Od jučer u ovom gradu ništa više neće biti isto. Zakon je jasan i vrlo precizno je propisao ko je odgovoran za brigu o nacionalnim spomenicima.

{$galerijaFotografija}

Krivične prijave odmah idu protiv svih odgovornih pojedinaca od Grada do Federacije, ali i protiv odgovornih pojedinaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK. Njihovo nedjelovanje dalo je prostor određenim politikama da razviju neonacističke grupe i preko njih djeluju u gradu. Suprotstavit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima daljnjoj neofašizaciji Mostara.

Ako država i međunarodna zajednica na ovo adekvatno ne odreaguju, odreagovat će građani. Iskustvo nas uči da kad se građani samoorganizuju radi vlastite zaštite ili zaštite svoje i zajedničke imovine posljedice su teške i bolne. Kad institucije države ne reaguju onda pojedinac ima pravo da se štiti.

I štitit će se.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Napad na Partizansko groblje u Mostaru, uništene gotovo sve spomen ploče, 15.06.2022.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.