open-navfaktor-logo
search
Neprikladan
Udruženja žrtava: Negator genocida Milorad Kojić predložen da nadzire Revidiranu strategiju
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" oštro se protive da Milorad Kojić, direktor entitetskog centra u RS-u za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
18.02.2021. u 10:40
get url
text

- Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno podriva presude MKSJ /MRMKS-a i sa kojim Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ne želi sarađivati upravo iz razloga političkog komentarisanja i omalovažavanja presuda, nije prikladan za saradnju - navodi se u saopštenju ovih udruženja.

Oni navode da je Milorad Kojić pokrenuo i inicijativu otkrivanja imena svjedoka koja su po njegovoj ocjeni "lažno svjedočili" u predmetima ratnih zločina, čime se Kojić stavio u ulogu i tužilaštva i suda sa ciljem da zastraši svjedoke i opstruira sva buduća suđenja u predmetima ratnih zločina.

- Tražimo od ministara u Vijeću ministara BiH da odbace prijedlog, te da se u Nadzorno tijelo imenuju kompetentne i stručne osobe, a ne negator genocida i presuda sudova čiji je osnivač UN - navodi se u saopćenju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.