open-navfaktor-logo
search
Ko štiti zločince
Udruženja žrtava pozvala vlasti u BiH da registruju presude iz Haga
Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" danas su pozvali Vijeće ministara i Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine da hitno ispoštuju zahtjev Suda u Hagu, te izvrše registraciju presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.
28.09.2021. u 10:28
get url
text

- Raspolažemo informacijama da Ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda MKSJ i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH - navodi se u saopštenju.

Dodaju da Serg Brammertz, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ-a i mehanizma u pravni sistem BiH.

- Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu. Predstavnici žrtava od početka rada Suda u Hagu zahtijevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred bh. sudovima - ističe se u saopštenju.

Dalje se navodi da se blokiranjem registracije pravosnažnih presuda u pravni sistem BiH dodatno kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ-a i mehanizma.

- S tim u vezi, iako su organizacije žrtava u kontinuitetu i u saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove osoba koje su paralelno sa presuđenim zločincima od strane MKSJ-a učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon - navodi se u saopštenju i dodaje da posebno izdvajaju spiskove osoba koji se pominju u presudama Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Radoslavu Brđaninu i drugima koje su dostavili nadležnom tužilaštvu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.