open-navfaktor-logo
search
Ratni zločinac
Udruženja žrtava traže da CIK poništi registraciju Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da poništi registraciju Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj.
02.06.2022. u 10:32
get url
text

Podsjećaju da na 22. sjednici CIK-a većina članova komisije nije uvažila zahtjev predsjednika CIK-a da se politička stranka pod nazivom Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj ne može registrirati pod tim nazivom za predstojeće Opće izbore u oktobru 2022. jer u svom nazivu sadrži ime presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Ističu da je Šešelj 11. aprila 2018. od Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Den Haagu (MICT) pravosnažno presuđen na 10 godina zatvora.

Udruženja smatraju da većina članova CIK-a na taj način krši Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

- Pozivamo CIKBiH da poštuje zakone Bosne i Hercegovine i da imena pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca ne mogu biti korištena za registraciju političkih subjekata u okviru predstojećih općih izbora u BiH. U protivnom ćemo Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv onih članica CIK-a BiH koje krše zakon. Naš stav i poziv ćemo proslijediti Tužilaštvu BiH, VSTV-u, OHR-u, OSCE-u i MICT-u - saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.