open-navfaktor-logo
search
Žestoka poruka
Udruženje 1921: Kako je FSBiH na čelu sa dokazanim kriminalcem ucijenio klubove?
Fudbaleri Željezničara remizirali su protiv Borca u prvom meču nove premijerligaške sezone, a već večeras Plavi će imati novi ispit - gostovanje kod Tuzla Cityja na Tušnju.
24.07.2021. u 11:36
get url
text

Iz Udruženja 1921, koje prati Želju u stopu, pred duel protiv Banjalučani uprli su prst u sudiju Antonija Bandića, a sada su sa 1921.ba prozvali FSBiH i predsjednika Vicu Zeljkovića.

- Uoči početka ove sezone, odnosno prvog kola odigranog prošlog vikenda, FSBiH, onako maćehinski, kako jedino i zna se odnositi prema domaćem fudbalu i fudbalskim klubovima, odlučio se na jedan jako zanimljiv korak. Ušlo se u drugu godinu "najvećeg sponzorstva u domaćem fudbalu ikada", odnosno sponzorstva između telekomunikacijske kompanije m:tel i vrlog Saveza.

VEZANI TEKST - Cirkus oko izbora selektora Zmajeva: Zašto Petev, kako je prekrižen Barbarez, koja je uloga Misimovića?

Nakon automatske prodaje prava prijenosa Arena Sport TV (koja je ispočetka razočarala ovo malo bh. fudbalske javnosti zbog svog nekvaliteta i neprofesionalizma, a onda i razbjesnila zbog očiglednih namjer unutar tog istog "nekvaliteta i neprofesionalizma") i nakon ucjenjivanja klubova pogođenih zatvorenim tribinama stadiona da igraju onako kako m:tel i Savez sviraju, na red je došla nova blamaža u režiji kriminalaca iz Saveza i "zelenaša" iz m:tela. Riječ je o sljedećem...

Krajem 2018. godine, naša Grbavica je izgledala ljepše nego ikada! Nakon što se njen unutrašnji i vanjski izgled, prije svega, upristojio i doveo u operativno stanje uz pomoć navijača, te nakon što su završena dva najveća infrastrukturna projekta na stadionu od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas (izgradnja istočne tribine i rekonstrukcija terena), na red je došlo relativno malo, ali itekako značajno ulaganje u fudbalsko zdanje u Zvorničkoj 27.

Naš Željezničar je kupio LED panele koji okružuju većinu terena i koji su moderan, svjetski i odličan način za oglašavanje na fudbalskim utakmicama, što u konačnici znači više prihoda u klub. Željo je postao prvi klub u BiH u vlasništvu tih panela, a trakavica oko nabavke i plaćanja istih, koja je kasnije bila jedan od razloga mnogih problema i nesuglasica unutar i oko kluba, zaboravljena je i LED paneli su ostali u trajnom vlasništvu Želje, Grbavice i nas, koji sa razlogom Grbavicu smatramo svojim drugim domom.

Vrlo brzo su primjer Želje slijedili i ostali klubovi i tako napravili blagi iskorak samog bosanskohercegovačkog fudbala.

E, da bi sada Savezu, na čelu sa dokazanim kriminalcem, sestrićem Milorada Dodika i dojučerašnjim prvim čovjekom banjalučkog Borca, u saradnji sa m:telom, kompanijom praktički u većinskom vlasništvu Republike Srbije, palo na pamet da sve klubove u najvišem rangu fudbalskog takmičenja u BiH praktično - ucijeni!

Ingeniozna ideja je pala na pamet katilima bh. fudbala i BiH u cijelini. Klubovima je ostavljeno da biraju "ili-ili". Ili će pristati da iznajmljuju druge LED panele od Saveza od kojih gotovo polovica profita ide m:telu, ili će ostaviti svoje panele, a preko 60 posto profita od istih ustupiti, isto tako, sponzoru Saveza. Zamislite te drskosti, bezobrazluka i dušmanluka!

Nema riječi kojima se može opisati ovakav šamar zdravom razumu, ili barem onome što je ostalo od njega nakon godina i decenija torture kriminalaca i političkih bijednika sa svom moći u njihovim rukama.

Ali, nisu računali na jednu stvar: ništa se u životu ne mora! Pa tako ni pristati na ovakve bolesne ucjene. Naravno, postoje klubovi koji će, što iz nemoći, što iz kokuzluka, što iz političkog pritiska bez puno pogovora pristati na ovo. Naš Željezničar neće! I skupa sa još četiri kluba jasno je odbio ovakvu ucjenu Saveza bez obzira na posljedice.

VEZANI TEKST - Sarajevo, Željo, Velež, Sloboda i Tuzla City bojkotuju Fudbalski savez BiH?

Da neće doći do kolebanja, pokazali su i sastanci koje je Savez uporno sazivao i prije i poslije te bolesne ucjene, kako bi "objasnili klubovima njihove obaveze prema sponzoru lige", a koje su zdušno bojkotovali ti klubovi i naš Željo.

Štaviše, Željezničar, Velež, Sloboda, Tuzla City i Sarajevo su pokrenuli inicijativu da se barem ublaži ovaj slobodni pad kojeg bh. fudbal doživljava posljednjih godina, da se pokušaju svi vratiti fudbalu i zdravom razumu i da se, u konačnici, stane u kraj tiraniji koju trenutno provodi Vico Zeljković. O bilo kakvim efektima te inicijative ili eventualnom uspjehu itekako je rano pričati, ali veoma važno je bilo reći: dosta više!

Zato je Savez počeo da pribjegava drugim načinima ucjenjivanja i tako smo prošlog vikenda, na našoj Grbavici, na našoj kultnoj i u svijetu poznatoj Grbavici, u našem domu, morali da trpimo prisustvo jedne moralne bijede, ljudskog otpada i hulje koja se odaziva na ime Antoni Bandić. U najavi utakmice za Borac sam pokušao da barem malo dočaram ko je pomenuti kriminalac, mada za to nije bilo potrebe jer čitav fudbalski svijet je već godinama upoznat sa zločinom kojeg je počinio onoga majskoga dana 2017. godine u Bijeljini.

Shodno tome je i dočekan prošle subote na Grbavici. Ni krajnje hinjski, da ne kažem šupački, osmijeh kojeg je imao prilikom istrčavanja na zagrijavanje prije početka utakmice, nije dugo trajao. Sve što je moglo izletjeti iz usta i ruku svih prisutnih, a posebno onih na istočnoj tribini, poletjelo je prema praznoj glavi glavnog arbitra i to je bila ona mala mrva satisfakcije za one kojima je isti Bandić nanio toliko bola i zla.

VEZANI TEKST - Iz Udruženja 1921 nazvali Bandića kriminalcem: Dželat je sudija žrtvi

Dakako da je to svjetlosnim godinama daleko od onoga što je zaslužio, ali barem kod nas još uvijek su dobrobit Želje i zdrav razum na prvome mjestu pa nije bilo većih incidenata. Od samoga početka se vidjelo da kod imenovanog kriminalca nema ni mrve savjesti niti osjećaja za fudbal i fair-play.

Debelo navlačenje ekipi Borca je pet igrača Plavih platilo žutim kartonima, a sami izjednačujući pogodak Borca je predmet mnogih analiza zbog sumnji na moguće pogrešno izvođenje prekršaja i nedozvoljene pozicije. Međutim, u svome naumu ni Savez, ni m:tel, ni Bandić nisu uspjeli, niti će ikada.

Naš Željezničar i mi sa njime smo preživjeli i gubitak titule 2017. godine, i dno koje smo nakon toga dotakli, i razne "emtele" i "vice", pa i utakmicu protiv Borca koja je završena rezultatom 1:1 i koja je bila na ponos svakome ko se te večeri našao na našoj Grbavici - piše 1921.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.