open-navfaktor-logo
search
Ratni podvizi
Udruženje Grom u njedrima Igmana produciralo film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije RBiH
Udruženje Grom u njedrima Igmana i Naša riječ u koprodukciji sa BH Telecomom producirali su film o Čedomiru Domuzu, heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je poginuo 30. jula 1992. godine, a koji potpisuje autor dokumentarnih filmova Armin Čolaković.
26.07.2022. u 14:26
get url
text
Film o Čedomiru Domuzu
Film o Čedomiru Domuzu

Tim povodom u prostorijama Kulturnog sportskog centra u Hadžićima održana je press konferencija na kojoj je najavljen program obilježavanja tridesete godišnjice pogibije Čedomira Domuza kao i premijerno prikazivanje filma "Čedomir Domuz – Grom u njedrima Igmana". Na press konferenciji govorili su Sanja Domuz Sadiković, kćerka Čedomira Domuza i autor filma Armin Čolaković.

- Armin Čolaković bio je prvi koji se konkretno javio i izrazio želju da bude autor filma. Ono što je nama specifično za autora filma jeste činjenica da je on ovih godina, bio je dijete u ratu i zaista mi je bilo drago vidjeti da se generacija ljudi koji nisu direktno sudjelovali u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije, interesiraju se za tekovine odbrambeno - oslobodilačkog rata  - rekla je Sanja Sadiković, kćerka Čedomira Domuza i predsjednica Udruženja Grom u njedrima Igmana.

Ono što je meni cilj da prikažem ovaj film je koji je zaista bio Čedomir Domuz, rekao je Čolaković i dodao: 

- Znamo dosta o njegovim herojskim podvizima i svemu onome što je radio, ali moj cilj je da prikažem Čedu kakav je bio kao čovjek prije agresije. Zaista kroz ovaj film još sam više vidio da je Bosna i Hercegovina Čedomir Domuz. 

Produkciju filma pored BHTelecoma finansijski su podržali potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Općina Hadžići i društveno odgovorna firma Prox doo Blažuj.

Trideseta godišnjica pogibije Čedomira Domuza obilježava se u subotu, 30. jula 2022. godine s početkom u 12 sati na Brezovači, gdje je planirano polaganje cvijeća i odavanje počasti šehidima i palim borcima Bosne i Hercegovine, kao i u Multimedijalnoj sali Općine Hadžići početkom u 13 sati, navodi se u saopćenju Udruženje Grom u njedrima Igmana. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.