open-navfaktor-logo
search
Kraj "posuđivanju" osoblja
UKC Tuzla formira Covid-odjeljenje, evo šta to konkretno znači
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla formirat će Covid-odjeljenje, što će podrazumijevati formiranje stalne ekipa osoblja zaduženog za brigu o oboljelima od COVID-19.
24.11.2021. u 14:32
get url
text

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu već duže vrijeme je nepovoljna, a u posljednjih 20 dana obje Covid-bolnice popunjene su više od 50 posto, dok je u Respiratornom centru koji broji 30 kreveta, svakodnevno više od 20 pacijenata.

- Formiranje Covid-odjeljenja znači da ćemo imati stalno angažirano osoblje, umjesto da premještamo zaposlenike s drugih klinika. Problem je što samo 60 dana u toku godine možete jednog zaposlenika premjestiti u Covid-zonu. Zaposleni će dobiti privremena rješenja na osnovu kojih će biti na pozicija u Covid-odjeljenju sve dok traje pandemija - kaže medicinski direktor UKC-a Tuzla dr. Bahrudin Hadžiefendić.

Plan je, dodaje on, da Upravni odbor izmijeni sistematizaciju te da sve bude operativno u narednih deset dana.

- U organizacionim smislu neće se ništa mijenjati. Dakle, imamo jednu Covid-bolnicu na Klinici za zarazne bolesti, a drugu na Klinici za plućne bolesti u sklopu koje je i Respiratorni centar za najteže Covid-pacijente. Tu će biti raspoređeno stalno osoblje za brigu o pacijentima oboljelim od COVID-19 - pojašnjava dr. Hadžiefendić.

Ova reorganizacija neće zahtijevati nova zapošljavanja, navodi Hadžiefendić, ali UKC ima za to saglasnost ukoliko se ukaže potreba.

- Imamo ljude koji dobrovoljno žele raditi u Covid-odjeljenu tako da samo raspoređivanje neće biti problem - zaključuje dr. Hadžiefendić.

Rad u Covid-odjeljenju podrazumijevat će i novčanu stimulaciju za zaposlene, što je pravo koje su dobili kroz nedavno potpisan Kolektivni ugovor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.