- Novi glavni pretres u ovome predmetu bit će zakazan uskoro - rekla je za Birn Karolina Stanković, službenica za informisanje Kantonalnog suda u Mostaru, koja je potvrdila da je prvostepena presuda ukinuta.

Stanković je podsjetila kako je Josip Cvitanović zvani Cviki početkom ove godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva Marka Radića. Za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja Cvitanović je osuđen na pet mjeseci zatvora.

Birn je ranije pisao da je Josip Cvitanović osuđen na osam godina zatvora jer je u junu 2004. hicima iz pištolja ubio svog punca Davora Knezovića, te pokušao ubiti punicu i njenu sestru, a bivši predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ga je 2012. oslobodio izvršenja preostalog dijela kazne od tri mjeseca.

Radić je ubijen u novembru 2020.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine, Marko Radić Maka osuđen je na 21 godinu zatvora jer je, prema optužnici Državnog tužilaštva, ustanovljeno da je od jula 1993. do marta 1994. godine – u svojstvu zapovjednika Prve bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i kao osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja, uključujući i selo Vojno – učestvovao u formiranju zatvora, naredio nezakonito hapšenje i zatvaranje više desetina bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, te učestvovao u zločinima u logoru. Osuđen je zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti po Krivičnom zakonu BiH.

Početkom oktobra 2018. godine ministar pravde BiH, Josip Grubeša, odobrio je Radićev zahtjev da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Radić je, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Mostara, u zatvoru trebao biti do 2027., prema presudi Suda BiH, ali mu je Županijski sud smanjio kaznu na 12 godina, s obzirom na to da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj.

Na slobodu je izašao krajem 2018. godine.