open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao i Džaferović
Uoči kolektivne dženaze u Potočarima klanjana džuma
U Musali Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je, dan prije kolektivne dženaze, klanjan džuma-namaz.
10.07.2020. u 13:58
get url
text

Džuma-namazu je, pored velikog broja vjernika, prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović. 

Današnju hutbu i džumu namaz predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić.

U hutbi, koju su kazivali svi imami u džamijama Islamske zajednice u BiH, na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem, poručeno je kako se traži oprost i milost za šehide u ovom danu i u svakom danu u kome sunce izađe te da su "u našim srcima i dovama sinovi i kćerke Srebrenice, i živi, i mrtvi, mučki ubijeni od ruku zločinaca u zločinu genocida".

{$galerijaFotografija}

- Proklet neka je svaki zločinac i njegovo djelo i oni koji su mu pomagali, do Sudnjega dana. Musliman, čija vjera u Boga je čvrsta i postojana, neće pokleknuti u teškoćama i tegobama, pa čak ni onda kada je i njegov život u pitanju. Iskren musliman će strpljivo podnositi nedaće, koje pogode njega i njegove bližnje, i spreman je podijeliti s drugima patnju, dajući sve od sebe da otkloni nesreću i bol, pružajući pomoć i dijeleći saosjećanje s drugima. Temelj naše vjere u Boga je naše uvjerenje da su snaga vjere u Allaha i povjerenje u vjerovjesnika Muhammeda i zajednicu vjernika ono iz čega crpimo svoju snagu i na čemu temeljimo svoj moral - dio je današnje hutbe.

Sve je spremno za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica, kojeg su u julu 1995. godine počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta RS i Srbije.

Sutra će u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci devet žrtava srebreničkog genocida. 

Džuma-namaz u Memorijalnom centru u Potočarima
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.