open-navfaktor-logo
search
Usaglašavanje stavova
Uoči posebne sjednice NSRS: Čubrilović sazvao sastanak lidera stranaka iz RS, nije pozvao Bošnjake
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra konsultativni sastanak s liderima političkih partija uoči posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi, kako je navedeno, "antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH". 
16.02.2020. u 12:28
get url
text

 Na konsultativnom sastanaku učestvovat će i entitetska predsjednica Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica parlamenta. 

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, predsjednika SP-a Petra Đokića, v.d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, predsjednika NDP-a Dragana Čavića i predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića. 

Nisu pozvani bošnjački predstavnici u entitetskom parlamentu, niti se pominju u saopćenju, prenosi Fena. 

Kako je saopćeno iz Skupštine RS, pozvao je lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednice RS jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju, po bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija. 

-S obzirom da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom "neustavne odluke" Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednice RS - izjavio je Čubrilović. 

Pozvao je sve političke stranke da daju svoj doprinos kako bi posebna sjednica parlamenta bila održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu RS. 

-Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u RS da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utiču na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i RS- istakao je predsjednik Narodne skupštine, koji je i predsjednik DEMOS-a. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.