open-navfaktor-logo
search
Vijeća Bošnjaka
Upućena inicijativa za ukidanje viznog režima između BiH i Kosova
Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća uputio je Inicijativu za ukidanje viznog režima između Bosne i Hercegovine i  Kosova.  
04.03.2020. u 16:46
get url
text

Inicijativa je upućena predsjedavajućem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine: Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću; predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji; predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju i premijeru Kosova Albinu Kurtiju.

U inicijativi se navodi da je Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća koordinaciono tijelo bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, koje je uspostavljeno Protokolom o saradnji 23. decembra 2017. godine. Status posmatrača od 2019. godine u Uredu imaju bošnjački predstavnici Konsultativnog vijeća zajednica pri Uredu predsjednika Kosova.

Napominje se da su temeljne aktivnosti Ureda harmonizacija temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka: simbola, bosanskog jezika i književnosti, kulture, grupe nacionalnih predmeta i informiranja, kao i analiza ostvarivanja statusnih nacionalnih prava i položaja Bošnjaka u pobrojanim državama. Dodaje se da su bošnjačka vijeća nacionalna tijela, a ne političke organizacije, koja svoj rad i prava obavljaju u skladu sa ustavima i zakonima država u kojima su uspostavljena.

- Ured je na svojoj redovnoj sjednici donio zaključak da Vam uputi otvoreno pismo kojim se inicira ukidanje viznog režima između Bosne i Hercegovine i Kosova, kako bi se ostvarila temeljna ljudska prava, ne samo Bošnjaka, već svih drugih građana (pripadnika svih naroda), na nesmetanu komunikaciju i posjećivanje  građana BiH i Kosova. Obzirom da u svim državama regiona državljani BiH (iz oba entiteta) i državljani Kosova mogu nesmetano putovati sa ličnim kartama ili pasošima bez viza, čak i između Srbije i Kosova, ostaje nejasno zbog čega još uvijek imamo vizni režim između BiH i Kosova – navode iz Ureda.

Dodaju da tokom analize ovog pitanja Ured za koordinaciju nije mogao naći ni utvrditi niti jedan razuman argument zašto imamo vizni režim između BiH i Kosova, posebno s aspekta vremena u kojem živimo i činjenice da vizni režim imamo samo između BiH i Kosova.

- Stoga tražimo od predsjednika i Vlade Kosova i Predsjedništva i Vijeća ministara BiH da po hitnoj proceduri pristupe rješavanju ovog pitanja, ukidanju viznog režima, i ako je moguće pokrenu donošenje odgovarajućih sporazuma kako bi građani Kosova i BiH mogli putovati u ove zemlje sa ličnim kartama. Uvažavajući politički realitet da samo BiH i Srbija od svih drugih država regiona nisu priznale nezavisnost Kosova (od strane BiH zbog blokade predstavnika političkih stranaka iz RS-a), cijenimo da se to ne treba odražavati na slobodno putovanje naših građana, jer prepreka ovakve vrste nema između Srbije i Kosova – napominju iz Ureda.

S druge strane, navode da bi ukidanje viznog režima ili omogućavanje putovanja građana Kosova i BiH sa ličnim kartama, predstavljao pozitivan iskorak u kreiranju dobrosusjedskih odnosa.

- Veliki je broj građana Kosova i BiH, svih nacionalnosti, koji imaju porodične veze i višedecenijska prijateljstva i vjerujemo da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje rješi. Slobodni smo Vas zamoliti i tražiti da nas izvjestite o poduzetim aktivnostima po ovom dopisu, a u slučaju da ocjenite svrishodnim stojimo na raspolaganju za razgovor i dodatna pojašnjenja – navode iz Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.