open-navfaktor-logo
search
Grad Sarajevo
Uređenje korita Miljacke počet će sutra od mosta Skenderija prema Starom Gradu
Osigurano je redovno održavanje korita rijeke Miljacke od Bentbaše do mosta u ulici Kurta Schorka na Stupu što uključuje košenje trave, čišćenje korita od smeća i kabastog otpada, hortikulturno uređenje i revitalizaciju žardinjera
02.07.2019. u 15:32
get url
text
Miljacka rijeka

U vezi sa danas objavljenim tekstom na portalu Faktor pod naslovom "Dok se razmatraju planovi čišćenja, trava buja uz kamene zidove Miljacke", želimo Vas upoznati da aktivnosti na uređenju korita rijeke Miljacke u okviru kojih se radi zaštita od zmija - deviperizacija, traju već nekoliko sedmica, te da je fokus bio na žarištima u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad, o čemu je javnost obaviještena, navodi se u reakciji Grada Sarajeva i pojašnjava:

"Prema ranije utvrđenom planu, ekipe će već od sutra početi raditi na potezu od mosta Skenderija prema Starom Gradu. Grad Sarajevo je u posljednje dvije godine pokrenuo ove akcije nakon što je korito rijeke Miljacke bilo potpuno zapušteno i neuređeno. Uređenje korita rijeke Miljacke je i ove godine jedan od naših prioriteta".

Ističu da radovi traju već neko vrijeme, a na velikim dijelovima korita rezultati su već vidljivi. Godinama je, navode, korito bilo zapušteno, a ulaganja su bila nikakva ili minimalna. 

-Od dolaska ove administracije pokrenuti su značajni radovi. Osigurano je redovno održavanje korita rijeke Miljacke od Bentbaše do mosta u ulici Kurta Schorka na Stupu što uključuje košenje trave, čišćenje korita od smeća i kabastog otpada, hortikulturno uređenje i revitalizaciju žardinjera. Za uređenje više od 57.000 kvadratnih metara predviđeno je ulaganje više od 100.000 maraka - navode iz Grada.

Ove godine planirana je, kako kaž, i deviperacija (tretman protiv zmija) u pojasu rijeke Miljacke od Darive do RTV Doma. Tako se uskoro očekuju aktivnosti i u tom pogledu prema ranije utvrđenom rasporedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.