open-navfaktor-logo
search
Fiskalno vijeće BiH
Usvojen Globalni fiskalni okvir za period 2020-2022. godina
Poslije usvajanja Globalnog fiskalnog okvira stvorene su pretpostavke da možemo definitivno završiti budžet BiH za 2020. godinu, kazao je predsjedavajući Vijeća mnistara Zoran Tegeltija
27.12.2019. u 15:47
get url
text
Fiskalno vijeće

Na konstituirajućoj sjednici Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, danas u Sarajevu, usvojen je Globalni fiskalni okvir za period 2020-2022. godina.   

- Ono što je svakako najvažnija tačka i što je često najvažnija tema pred kraj svake godine je usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za budući vremenski period.

Mi smo danas, na prijedlog Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća, koja je pripremila Globalni fiskalni okvir za period 2020-2022. godina, usvojili Globalni fiskalni okvir - izjavio je novinarima predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sjednice.

Po njegovim riječima, najvažnija tema koja se kod usvajanja Globalnog fiskalnog okvira razmatra jeste pitanje koliki nivo sredstava pripada zajedničkim institucijama sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, „jer entiteti dobijaju onoliko sredstava koliko se prikupi, mogu i više i manje od onoga što se definiše“.

- Postojala su dva prijedloga Savjetodavne grupe, da sa Jedinstvenog računa Uprave zajedničkim institucijama, odnosno budžetu BiH pripada 750 ili 780 miliona KM. Jučer na sastancima je definitivno usaglašeno sa premijerima da će sa Jedinstvenog računa ove godine budžetu BiH biti izdvojeno 780 miliona KM - naveo je Tegeltija.

Dodao je da je „poslije sedam godina, došlo prvi put do korekcije tog okvira za budžet zajedničkih institucija, tako da će ukupan okvir budžeta sa ovih 780 miliona KM, iznositi 996 miliona KM“.

- Poslije usvajanja Globalnog fiskalnog okvira stvorene su pretpostavke da možemo definitivno završiti budžet BiH za 2020. godinu - istaknuo je Tegeltija.                     

Kazao je da su na današnjoj sjednici završili neke stvari koje su ostale nezavršene sa kraja 2018. i početka 2019. godine, a to je usvajanje Izvještaja o izvršenju budžeta Fiskalnog vijeća za 2018. i budžet Fiskalnog vijeća za 2019. godinu.

- To su bile prve dvije tačke koje smo usvojili - naveo je on.  

Kako je rekao Tegeltija, Fiskalno vijeće je danas definisalo članove Savjetodavne grupe, koji predstavljaju vlade entiteta i Vijeće ministara BiH.

Po njegovim riječima, vlade entiteta su zadržale svoje stare članove Savjetodavne grupe, a on će imenovati neke od svojih saradnika u tu Savjetodavnu grupu.    

Konstituirajućoj sjednici Fiskalnog vijeća BiH prisustvovali su: predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, premijeri Federacije BiH i Republike Srpske Fadil Novalić i Radovan Višković, ministrica finansija RS Zora Vidović, dok ministrica finansija FBiH Jelka Miličević nije bila prisutna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.