open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Skupština
Usvojen Nacrt budžeta HNK: Skoro 60 posto ide na plaće i naknade zaposlenih
Nakon dvosatne rasprave, zastupnici usvojili Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 240 miliona KM
20.12.2019. u 14:15
get url
text
Skupština HNK-a

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon dvosatne rasprave, usvojili su nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 240 miliona KM. Moglo su se čuti hvaljenja kako je budžet pripremljen na vrijeme te da je ranije planirani budžet na 2020. godinu uvećan za 17 miliona.

Najveći dio te razlike ide u plaće i doprinose poreznih obveznika. Sjednici nisu prisustvovali zastupnici SDP-a BiH. Skoro 60 posto budžeta HNK ide na plaće i naknade zaposlenih.

- Rezultat je to potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, policije i državnih službenika. Značajno povećanje je na poziciji granta za zdravstvene i bolničke ustanove. U dvije godine smo to povećali s dva miliona na devet.

Značajna povećanja imamo i za pokriće deficita koji se odnosi na sudske presude te izdvajanja za sport i kulturu. Želimo snažnije podržati Zrinjski i Velež gdje su uduplana izdavanja- kazao je kantonalni premijer Nevenko Herceg uoči sjednice. 

Istaknuo je kako se prvi put finansira rad nacionalnih i kulturnih institucija, kao i subvencije za mlade.  Predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, između ostalog, uoči sjednice je naglasio,  kako Univerzitet i Sveučilište u Mostaru treba bolje pozicionirati posebno kad se vide rezultati PISA testiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.