open-navfaktor-logo
search
Vanjskotrgovinska komora
Usvojena Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2021.
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) je obavijestila bh. kompanije da je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2021. godine.
18.12.2020. u 16:52
get url
text

Tom odlukom propisuju se kriteriji za određivanje roba koje će se uvoziti do 31.decembra 2021. uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

- Usvajanje Odluke predstavlja značajan pomak jer se domaći privrednici nalaze u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurente iz EU i regiona koji prilikom uvoza istih proizvoda plaćaju višestruko nižu carinu - objavila je VTK BiH.

VTK BiH je, kao i svake godine, anketirala privrednike, u saradnji s entitetskim komorama, kako bi sastavila i nadležnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila prijedlog proširene liste repromaterijala koje će proizvođači u narednoj godini moći nabaviti iz inostranstva bez plaćanja carine ili s nižom stopom u odnosu na trenutnu. Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu Komore uputili su tekstilci, obućari, metalci, elektroindustrija, hemijska i prehrambena industrija.

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenu carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2020. godinu sadrži 58 tarifnih brojeva dok Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenu carinskih stopa kod uvoza određenih roba za 2021. godinu sadrži 64 tarifna broja.

- Upoređujući tarifne brojeve u obje odluke, konstatovano je da je 50 tarifnih brojeva iz Odluke za 2020. godinu obuhvaćeno i u Odluci za 2021. godinu, a da je izbačeno osam i uvršteno novih 14 tarifnih brojeva koji se najviše odnose na sektor metalne i elektro industrije te tekstilno-obućarske -navode iz VTK.

Ova odluka je, kako dodaju, izuzetno važna za tekstilno-kožarsku industriju, metalnu i hemijsku i prehrambenu industriju, jer predstavlja mjeru koja je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje bh. privrednika i njihovu konkurentnost na tržištu drugih zemalja.

VTK BiH, kao asocijacija privrednika s teritorija cijele BiH pozdravila je donošenje ove odluke jer predstavlja jednu od rijetkih poticajnih mjera za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti.

- Izražavamo nadu, u ime privrednika, da će se i u narednim ciklusima proširivati broj tarifnih oznaka obuhvaćenih odlukom jer bi to dalo dodatni impuls svim pobrojanim granama industrije naročito u današnjem vremenu nesigurnosti i nemogućnosti planiranja tj. okolnostima koje su naročito izražene u ovom vremenu pandemije- navode iz VTK BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.