Povećan je za oko 159 miliona KM u odnosu na drugi rebalans budžeta iz ove godine, a povećanje se najviše odnosi na rast troškova za otplatu kredita i rast penzija, rekla je danas minstrica finansija RS-a Zora Vidović.

- Ekonomska politika za narednu godinu je specifičnija zbog negativnih posljedica virusa korona iz 2020. godine, pa se u prvom redu otklanjaju te posljedice  - kazala je Vidović.

Govoreći o projekcijama BDP-a, Vidović je rekla da je projektovano  da će na kraju 2020. BDP pasti za 3,5 posto, a za 2021. godinu predviđena je pozitivna stopa rasta od 2,6 posto, te u naredne dvije godine rast od 3,2 posto.

- Na osnovu procjene rasta BDP od 2,6 posto u narednoj godini, kao i zaduženja i povrata, javni dug iznosit će 46,2 posto BDP-a, a gornja granica zaduženja je 55 posto. Tu imamo prostora još milijardu maraka i dosta je bolje stanje u odnosu na ukupan dug. Ukupan dug RS-a na kraju 2021. iznosiće 56,5 posto, a gornja granica je 60 posto - kazala je danas Vidović.

Također, dugoročno zaduženje u 2021. godini iznosi 845 miliona KM u vidu kredita i emisije obveznica na domaćem i stranom tržištu, dok je u ovoj godini iznosilo 710 miliona KM. Kratkoročno zaduženje, kroz trezorske zapise, bi moglo da bude 224 miliona KM, ali Vidović tvrdi da u Vladi RS-a "nemaju uopće plan da se zaduže toliko".