open-navfaktor-logo
search
NASA
Utvrđeno je da su stijene u Marsovom krateru "Jezero" vulkanskog porijekla
Zahvaljujući istraživačkom roveru "Perseverance", kojeg je američka Nacionalna agencija za aeronautiku i svemir (NASA) poslala na Mars, utvrđeno je da su stijene u krateru "Jezero" vulkanskog porijekla.
16.12.2021. u 22:03
get url
text

U saopćenju NASA-e navedeno je da se zahvaljujući "Perseveranceu" došlo do informacija o tome kako su nastale najstarije stijene u krateru "Jezero" na Marsu.

Zaključujući da su stijene u krateru "Jezero" vulkanskog porijekla, naučnici su naveli da će ovo otkriće dati nove informacije o historiji Sunčevog sistema.

Naučnici su također zaključili da su stijene u krateru mnogo puta stupile u interakciju s vodom, te da su neke od njih sadržavale organske molekule.

Ova otkrića pobijaju ranije teorije o nastanku kratera "Jezero", budući da naučnici do sada nisu bili sigurni o kakvom se tlu radi.

Smatrali su kako je ono bilo tipično dno drevnog marsovskog jezera, prekriveno sedimentnim stijenama, a vulkansko se porijeklo spominjalo tek kao mogućnost.

Rover "Perseverance" sletio je na Mars 18. februara, oko sedam mjeseci nakon lansiranja.

Krater "Jezero" je ime dobio još 2007. godine. U Međunarodnoj astronomskoj uniji (IAU) su se odlučili za to ime zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jezera, u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju Nacionalne agencije za aeronautiku i svemir (NASA) navodi se da su zahvaljujući samovozećem roveru "Perseverance" (Istrajnost) došli do saznanja o tome kako su nastale najstarije stijene u krateru Jezero na Marsu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.