open-navfaktor-logo
search
Veliki projekat
Uz prisustvo Vučića i turskog ambasadora otvoren rekonstruisani put Novi Pazar - Tutin
U prisustvu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Republike Turske u Beogradu Hamija Aksoya danas je otvoren rekonstruisani putni pravac Novi Pazar – Tutin, dužine više od 20 kilometara.
10.10.2022. u 14:27
get url
text

Projekat rekonstrukcije puta od Novog Pazara do Tutina u dužini većoj od 20 kilometra vrijedan je 24 miliona eura. Novac je osigurala država iz kredita Republike Turske, po kamatnoj stopi od 2,5 posto. Dogovor oko tog važnog projekta postigli su predsjednici Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ugovor između Vlade Srbije i turske kompanije Tasyapi potpisan je 29. oktobra 2018. godine. Radovi na ovoj saobraćajnici počeli su u septembru 2019. godine, a završeni su nedavno.

Obraćajući se okupljenima na ceremoniji povodom otvaranja rekonstruisanog puta srbijanski predsednik Vučić kazao je kako je putni pravac rekonstruisan zahvaljujući prijateljima iz Turske, koji zajedno sa Srbijom žele bolje uvjete za život građana u tom dijelu zemlje.

- Ovo je osnovni preduvjet da ljudi ostaju u Srbiji. Putevi su osnovni preduvjet za dolazak investitora u ovaj kraj i to će biti naš sljedeći zadatak. Novom Pazaru je potrebna velika fabrika kako više djeca ne bi odlazila u inostranstvo. Nama su potrebna radna mjesta, investicije i dalje njegovanje i unapređenje odnosa među Bošnjacima i Srbima na ovom prostoru.

Želim da Bošnjaci koji ovdje žive doživljavaju Beograd kao svoj glavni grad i Srbiju kao svoju zemlju. Bošnjaci mogu da vole koga žele, mi i gradimo puteve ka Bosni i Hercegovini i želimo da se Bošnjaci i Srbi povezuju i da sarađuju zarad bolje budućnosti svih naroda. Zahvalan sam turskim prijateljima koji su podržali ovaj projekat, naši odnosi su na najboljem nivou i to se ogleda kroz realizaciju ovakvih i sličnih projekata - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je okupljenima kazao kako Srbi Bošnjake doživljavaju kao braću i sestre, a ne kao strano tijelo protiv kojeg se treba boriti. Poručio je da Srbija želi da bude otvorena i inkluzivna i da želi više Bošnjaka u svim ustanovama i službama. Kazao je da će detaljno pogledati konkurs za obuku vatrogasaca, a na kojem nije primljen niti jedan kandidat bošnjačke nacionalnosti.

Turski ambasador Aksoy je tokom svečanosti povodom otvaranja rekonstrisane saobraćajnice od Novog Pazara do Tutina kazao kako je taj projekat bio jedan od preduvjeta za dolazak investitora u Sandžak.

- Ovo je zlatno doba u odnosima dvije države. Danas je historijski dan jer smo realizovali veliki projekat. Popunili smo prazninu koja je bila preduvjet za dolazak investitora u ovaj kraj. Trgovinska razmjena između Srbije i Turske se iz dana u dan uvećava, i broj investitora se uvećava. Kada dođe neki investitor, ja ga usmjeravam u ove krajeve. Na našu podršku možete uvijek da računate - izjavio je Aksoy.

Glavni izvođač radova bila je turska kompanija Tasyapi, a direktor kompanije Emrulah Turnali zahvalio je za povjerenje, istakavši da je sretan zbog završetka radova na teškom terenu i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Put Novi Pazar – Tutin saobraćajnica je od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, na čiju se rekonstrukciju čekalo više od 40 godina. Radi se o državnom putu i koji će imati veliki značaj za više od 150 hiljada stanovnika Novog Pazara i Tutina.

Ceremoniji povodom otvaranja rekonstruisanog puta prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, generalni konzul Turske u Novom Pazaru Basar Basol, gradonačelnici i predsjednici općina u regiji Sandžak, predstavnici političkih partija, vjerskih zajednica, ali i građani koji su došli da obiđu rekonstruisanu saobraćajnicu.

Nakon test vožnje automobilom državni put Novi Pazar – Tutin i zvanično je pušten za saobraćaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.