open-navfaktor-logo
search
Općina Konjic
Uzrok ljudski faktor: Gašenje velikog požara kod Boračkog jezera moguće samo iz zraka, zatražen helikopter
Ogroman požar, koji je izbio danas u blizini Boračkog jezera, na području općine Konjic, još je aktivan, a zbog nepristupačnog terena za gašenje je potrebna helikopterska podrška, javlja Anadolu Agency (AA).
15.07.2022. u 20:44
get url
text

Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika Konjica u Službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, rekao je novinaru AA kako je požar danas oko 15.30 sati zahvatio područje u blizni Boračkog jezera te kako je uzrok požara ljudski faktor.

VEZANI TEKST - Veliki požar u rejonu Boračkog jezera, traži se pomoć Oružanih snaga BiH

- Požar je i dalje aktivan, ušao je u nepristupačno područje, veliki je nagib terena. Za sada smo ovdje odbranili kuće, trenutno nisu ugroženi objekti. Postoji mogućnost da se tokom noći proširi do samog Boračkog jezera, odnosno putne komunikacije prema Boračkom jezeru - rekao je Hodžić, napominjući kako su vatrogasci i policija na terenu.

Požar je trenutno najbliže lokalitetu Šištica.

- S obzirom na nepristupačnost terena ovdje bi značajna pomoć bila u vidu gašenja iz helikoptera. Mi radimo sa zemlje ono što je moguće. Međutim, sada je požar u takvom području gdje ga nije moguće gasiti sa zemlje. Poziv za helikoptersku podršku u skladu sa standardnim operativnim procedurama uputili smo kantonalnoj i federalnoj civilnoj zašiti. Još čekamo odgovor - kazao je Hodžić.

U požaru koji je zahvatio šumu kod Boračkog jezera, u hercegovačkoj općini Konjic, eksplodirale su dvije minsko-eksplozivne naprave preostale iz rata.

Požar se od 16 sati širi uslijed velike suše u Hercegovini, uz neugodan vjetar koji puše cijelog dana.

Pomoći sa viših nivoa vlasti nada se i općinski načelnik Osman Ćatić.

"Mi smo uradili sve što je do nas. Sada očekujemo pomoć i iskreno vjerujem da će sutra helikopteri nadlijetati požarište. Apelujem na građane da ostanu pribrani, naše ekipe su na terenu i cijelu noć će tu ostati", najavio je.

Ćatić je na kraju rekao i da je po svemu sudeći uzrok požara ljudski faktor.

{$galerijaFotografija}

pozar-boracko2.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.