open-navfaktor-logo
search
Dostupno 37.000 doza
Vakcinacija u Zetri i domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići
Trenutno je u Kantonu Sarajevo dostupno oko 17.000 doza Sinopharm vakcine i 20.000 doza AstraZeneca vakcina.
23.08.2021. u 12:08
get url
text

Glasnogovornica ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza podsjeća da osim na Zetri, počinju s radom i punktovi za vakcinisanje u domovima zdravlja Ilijaš, Vogošća, Hadžići. Od sutra je moguće i u Trnovu, a krajem sedmice i u domovima zdravlja na Ilidži.

- To su punktovi na kojima će građani moći da se vakcinišu i birati između Sinopharma i AstraZenca vakcine - naglasila je Pecikoza u izjavi za Fenu.

Pfizer vakcine trenutno nema, a Pecikoza kaže da nema najava od Federalnog ministarstva zdravstva da će ih biti u narednom periodu.

- Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i prema najavi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, skraćuje se period za revakcinaciju AstraZenecom sa 10 na šest sedmica – naglasila je Pecikoza.

Relativno su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju, jer je, kazala je ona, na punktu za vakcinisanje u Zetri ovih dana bio veći odziv građana koji su se vakcinisali prvom dozom AstraZeneca vakcine.

- Što se domova zdravlja tiče, jutros su potraživali veći broj doza da im se dostavi. Stoga očekujemo da će biti dobar odziv na punktovima u domovima zdravlja. Ali vidjet ćemo tokom današnjeg dana kako će teći vakcinacija – rekla je Pecikoza.

S obzirom da je Sinopharm vakcina dosta tražena u Kantonu Sarajevo, Pecikoza je izrazila nadu da će se građani odazvati u većem broju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.