open-navfaktor-logo
search
Agencija odgovorila
Vakcine i javne nabavke: Problem što COVID-19 nije na listi zaraznih bolesti u FBiH?
Agencija za javne nabavke BiH je, na zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dostavila informaciju o preprekama i solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv COVID-19. Informacija je tražena zbog očite sporosti COVAX mehanizma.
29.03.2021. u 15:07
get url
text

Prema stavu Agencije za javne nabavke, problem je što COVID-19 nije uvršten u listu zaraznih bolesti, koja se nalazi u okviru zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Iz Agencije su precizirali da su svoje zakone u ovom pravcu izmijenili RS i Brčko distrikt, ali ne i FBiH.

VEZANI TEKST - Delegati odbili dopune zakona, Osmanoviću nisu dali da se obrati: Šta će biti s direktnim nabavkama vakcina

- Kako BiH nema materijalni propis kojim se uređuje zaštita zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, kao i postupanje u situacijama kada nastupi pandemija, predložena odredba dopune Zakona daje mogućnost da se BiH pojavi u pregovorima sa proizvođačima, odnosno veletrgovcima za nabavku vakcina. U slučaju nabavke vakcina za imunizaciju ugovorni organ na osnovu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, za imunizaciju kao posebnu mjeru može primijeniti pregovarački postupak bez objave obavještenja iz člana 21. stav 1. tačka d., postupajući u izuzetno kratkim rokovima zbog hitnosti. Također, pozivajući se na materijalni propis koji prepoznaje COVID-19 kao zaraznu bolest može donijeti odluku o izuzeću, na osnovu člana 10, stav 1. tačka b., pozivajući se na posebne mjere za imunizaciju stanovništva.

Problem je u situaciji kada materijalni propis nema u listi zaraznih bolesti i COVID-19, te je u toj situaciji potrebno pristupiti izmjenama zakona kako bi se stvorile pretpostavke da se primijeni Zakon o javnim nabavkama – odgovoreno je iz Agencije za javne nabavke BiH.

Istovremeno se Agencija u ovoj informaciji očitovala na dopune Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Klub zastupnika SDA. Dopune ovog, kao i dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, predložene su s ciljem lakše i brže nabavke vakcina. Usvojio ih je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. No, odbio ih je Dom naroda jer su protv bili delegati koji dolaze iz SNSD-a.

{$galerijaFotografija}

U informaciji Agencije je, između ostalog, navedeno da ni zemlje u okruženju, odnosno Hrvatska, Srbija i Crna Gora, nisu mijenjale zakone o javnim nabavkama već su u zakone o zaštiti građana od zaraznih bolesti uvrstili COVID-19.

U Federalnom ministarstvu zdravstva su, na pitanje zašto su smatrali da nema potrebe dopuniti Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti, odgovorili da je Vlada FBiH još na početku pandemije donijela odluku da se COVID-19 smatra zaraznom bolešću.

Informacija Agencije za javne nabavke BiH, mart 2021.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.