open-navfaktor-logo
search
Traže sastanak
Vapaj roditelja djece oboljele od dijabetesa u KS: U vrtićima djeci nema ko dati inzulin
Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo zahtijevaju hitan sastanak s nadležnim u Vladi Kantona Sarajevo kako bi riješili problem koji imaju kada djecu upišu u vrtić.
26.06.2021. u 09:32
get url
text

Istakli su da niti u jednom vrtiću Javne ustanove Djeca Sarajeva ne postoji neko ko bi dječici dao prijeko potrebni inzulin već roditelji moraju po nekoliko puta izlaziti s posla i dolaziti u vrtić, što neki poslodavci i ne dopuštaju.

- Krenuo je upis djece u vrtiće, a roditelji djece oboljele od dijabetesa tip 1 zbog nebrige sistema nalaze se u nezavidnom položaju. Raditi se mora, ali sistem nije osigurao da se naša djeca, poput djece u normalnim zemljama, bez problema mogu upisati u vrtić. Nije zabranjeno djecu upisati u vrtić, ali s druge strane niti u jednom vrtiću JU Djeca Sarajeva ne postoji asistent, medicinska sestra, koja bi bila zadužena da našim "slatkišima" nakon obroka ili kada je nivo glukoze visok, dadne inzulin. Tete internim pravilnicima vjerovatno nisu u obavezi da to rade. Možda je nekom i razumljivo, nama nije, pa onda roditelji moraju dolaziti po nekoliko puta u vrtić kako bi davali inzulin. A kako? Raditi se mora, poslodavci ne dopuštaju toliki izostanak sa posla - ukazali su iz Udruženja.

Smatraju da su stoga njihova djeca diskriminirana.

- Zahtjevamo od Vlade Kantona Sarajevo (Naša stranka, SDP BiH, Narod i pravda) i nadležnih ministarstava da nas što prije prime na sastanak kako bismo ovaj problem riješili - naveli su iz Udruženja.

Adnan Beganović, član Upravnog odbora Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo, kazao nam je da su ovo veliki problemi. 

- Tražimo vrtić za sve. Svima su puna usta inkluzije, a vrši se segregacija djece oboljele, u ovom slučaju, od dijabetesa tip 1. Našoj djeci praktično ne daju da idu u vrtić. Strašna su iskustva roditelja, samo ih nazovu i kažu "vaše dijete može biti najviše dva sata" - dodao je Beganović.

Rekao je da ovo moraju riješiti i da se ne može čekati septembar, te da predlažu da svaka općina u Kantonu Sarajevo ima minimalno jedan vrtić u kojem će medicinska sestra ili asistent biti cijelo radno vrijeme. 

- Ovo su pravi problemi koje vlasti trebaju rješavati. Ukoliko se ništa ne riješi u roku od 15-ak dana, mi ćemo se obratiti UNICEF-u, OHR-u, ambasadama jer nemamo izbora - rekao je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.