open-navfaktor-logo
search
Mjere Suda BiH
Vasvija Vidović za Faktor: Novalić može obnašati svoju dužnost, nema prepreka da komunicira sa Milićević
Federalni premijer Fadil Novalić dobio je obrazloženje Suda Bosne i Hercegovine koje se odnosi na mjere zabrane koje su mu propisane uz odluku o odbijanju zahtjeva Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora.
01.06.2020. u 11:43
get url
text
get url
text

Potvrdila je tu informaciju za Faktor Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera, kazavši da je Sud BiH osumnjičenima zabranio kontakt bilo koje vrste.

VEZANI TEKST - Mjere zabrane Suda BiH: Novalić može voditi Vladu, sa svjedocima ne smije pričati samo o ovom krivičnom predmetu

- Kada su u pitanju svjedoci, nije donesena mjera zabrane obavljanja dužnosti i donesena je mjera zabrane sastajanja i kontaktiranja u vezi sa samim predmetom – izjavila je Vidović.

To u praksi znači da će premijer Novalić moći kontaktirati i sastajati se sa njegovom zamjenicom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, koja je svjedok u ovom predmetu.

- On normalno može obnašati svoju funkciju – dodala je Vidović.

Nakon što je Sud BiH odbio zahtjev Tužilašta BiH za određivanje pritvora, te nakon što su izrečene mjere zabrane, u javnosti su se pojavila tumačenja prema kojima Novalić ubuduće neće moći rukovoditi radom Vlade FBiH.

S tim u vezi je Klub delegata Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta FBiH zatražio hitno održavanje vanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcioniranje izvršne vlasti.

- Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića Hasan Ganibegović, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a. Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju – ocijenili su iz SDP-a.

U javnosti su se ranije pojavila tumačenja da je hapšenje premijera Novalića za cilj imalo onemogućavanje nastavka njegovog premijerskog mandata, te da iza toga stoji utjecaj Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.