Potvrdila je tu informaciju za Faktor Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera, kazavši da je Sud BiH osumnjičenima zabranio kontakt bilo koje vrste.

VEZANI TEKST - Mjere zabrane Suda BiH: Novalić može voditi Vladu, sa svjedocima ne smije pričati samo o ovom krivičnom predmetu

- Kada su u pitanju svjedoci, nije donesena mjera zabrane obavljanja dužnosti i donesena je mjera zabrane sastajanja i kontaktiranja u vezi sa samim predmetom – izjavila je Vidović.

To u praksi znači da će premijer Novalić moći kontaktirati i sastajati se sa njegovom zamjenicom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, koja je svjedok u ovom predmetu.

- On normalno može obnašati svoju funkciju – dodala je Vidović.

Nakon što je Sud BiH odbio zahtjev Tužilašta BiH za određivanje pritvora, te nakon što su izrečene mjere zabrane, u javnosti su se pojavila tumačenja prema kojima Novalić ubuduće neće moći rukovoditi radom Vlade FBiH.

S tim u vezi je Klub delegata Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta FBiH zatražio hitno održavanje vanredne sjednice s ciljem analize posljedica odluke Suda BiH na buduće funkcioniranje izvršne vlasti.

- Poznato je da su svjedoci u ovom predmetu dopremijerka i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, bivši šef kabineta Fadila Novalića Hasan Ganibegović, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, te uposlenici FUCZ-a. Sve ono što smo mogli vidjeti u medijima ukazuje na kompleksnost trenutka u kojem je gotovo nemoguće predvidjeti kako će u svemu tome funkcionirati Vlada, a da se mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa svjedocima ispoštuju – ocijenili su iz SDP-a.

U javnosti su se ranije pojavila tumačenja da je hapšenje premijera Novalića za cilj imalo onemogućavanje nastavka njegovog premijerskog mandata, te da iza toga stoji utjecaj Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.