open-navfaktor-logo
search
EU u BiH
Već koristi 565 miliona: BiH počinje koristiti 71 milion eura EU sredstava iz IPA-e 2018
Ova sredstva će se koristiti, između ostalog, i za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa
15.01.2020. u 17:01
get url
text
get url
text

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion eura, a nakon što su vlasti BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018). Ova sredstva će se koristiti, između ostalog, i za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa. Bosna i Hercegovina trenutno također koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013 do 2017, čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona eura.

EU je u 2019. godini, ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion eura, dok je isplaćeno više od 64 miliona eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti, tako i za isplatu u okviru tekućih projekata.

Što se tiče IPA-e 2019 i 2020, u novembru prošle godine zemlje članice EU odobrile su ove godišnje programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 miliona eura. Ova sredstva biće usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijska pravdu, unutarnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Ovim se omogućava početak priprema BiH za sljedeći finansijski period 2021-2027.

BiH je također i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na Zapadnom Balkanu. Dodjeljeno je oko 215 miliona eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na Koridoru Vc. Radovi na nekoliko dionica su u toku (Zenica sjever, Rudanka – Johovac, Počitelj – Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin – Ivan). Izgradnja mosta u Bosanskoj Gradišci je u toku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci, saopćeno je iz Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini .

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.