open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Videoporuka Borrella na komemoraciji u Potočarima: Mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo
Nikada mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo, moramo učiti iz prošlosti i raditi svaki dan na očuvanju mira, ljudskog dostojanstva i univerzalnih vrijednosti izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.
11.07.2022. u 13:03
get url
text

U videoporuci na komemoraciji žrtvama genocida, on je rekao da zajednička dužnost sjećati se žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, jednog od najgorih zločina i jednog od najtamnijih poglavlja u modernoj istoriji Evrope.

- Nema mjesta za poricanje genocida, za revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Ne može doći do pomirenja bez priznavanja zločina i sudskih utvrđenih činjenica - kazao je on.

Istakao da Majke Srebrenice služe kao inspiracija, a da je njihova težnja ka istini i pravdi dok su tražile svoje voljene postala simbol dostojanstva i neumorne borbe protiv zločina i mržnje.

Naglasio je da su one su heroine Srebrenice.

Istakao je da dok "zajedno gradimo bolju zajedničku budućnost, moramo se suočiti s prošlošću", istinski pogledati budućnost i fokusirati se na omladinu.

- Dok čuvamo Srebrenicu, u našem srcu EU stoji uz BiH i Zapadni Balkan - kazao je on.

Dodao je da žele da BiH pristupi Evropskoj uniji.

- No, to uveliko zavisi od lidera ove zemlje i njihove odlučnosti da slušaju ljude i da stave mir, pomirenje, međusobno razumijevanje i dijalog u vrh svojih prioriteta - rekao je Borrell.

Danas će kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak biti ispraćeno 50 žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.