open-navfaktor-logo
search
Redovna sjednica
Vijeće ministara BiH sutra tek o DOB-u, Tegeltija još ranije "prognozirao" usvajanje budžeta u junu
Dokument okvirnog budžeta (DOB) institucija Bosne i Hercegovine za period 2022-2024. sutra je na dnevnom redu redovne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tek nakon toga će Ministarstvo finansija i trezora BiH u Vijeće ministara uputiti budžet za ovu godinu na usvajanje.
25.05.2022. u 15:59
get url
text

Rokovi su davno probijeni, ali se očekivalo da će ova procedura biti završena i ranije, s obzirom na to da je krajem marta, nakon višemjesečnog protivljenja članova Fiskalnog vijeća BiH koji su kadrovi SNSD-a, usvojen dokument koji je temelj za izradu budžeta.

Pri tome, novac čeka i Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine radi provođenja Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Zanimljivo je da je, suprotno očekivanjima mnogih, Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u aprilu "prognozirao" da će Vijeće ministara BiH u drugoj polovini maja usvojiti budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.

On je to rekao na sastanku s predstavnicima štrajkačkog odbora Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, što je prošlo prilično tiho.

Tegeltija je tada upoznao predstavnike sindikata da se predviđa konačno usvajanje budžeta u junu.

Sa sastanka Zorana Tegeltije i Sindikata UIO

Da bi institucije Bosne i Hercegovine dobile budžet, nakon Vijeća ministara BiH ovaj dokument prolazi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje je ustavni predlagač budžeta, a konačno ga usvajaju oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Parlamentarne stranke optužile su SNSD i HDZBiH, odakle dolazi ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, za opstrukcije u donošenju budžeta.

Bevanda je između ostalog odgovorio da se znaju procedure i da ih on poštuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.