open-navfaktor-logo
search
Olakšan prijem u službu
Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH), kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.
23.02.2023. u 15:57
get url
text

Izmjene i dopune ovoga zakona fokusirane su na redefiniranje pojma obuke za prijem u službu, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika u OS BiH tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

Predloženim izmjenama želi se osigurati veći interes mladih osoba zа prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja.

Na ovaj bi se način osigurao kontinuitet operativne sposobnosti, te pravodobno i potpuno izvršenje misije Oružanih snaga sukladno Zakonu о odbrani BiH, tim prije što OS BiH nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba (oficira 222, podoficira 178 i vojnika 815).

Strategija za borbu protiv organiziranog kriminala

Ministarstvo odbrane dostavit će prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u OS BiH Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri usvajanja.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je Strategiju zа borbu protiv organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini 2023. - 2026. godine kao novi dokument kojim se definira strateški okvir u ovoj oblasti i osigurava učinkovit sugurnosni sektor u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvitka Bosne i Hercegovine za period 2020. – 2030. godine, koja predstavlja sveobuhvatan sustavni okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Usvajanjem ove strategije BiH ispunjava obveze iz Pariškog sporazuma, kao i preuzete obaveze u međunarodnim mehanizmima saradnje nа smanjenju emisija i adaptaciji nа klimatske promjene.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine, s jedne strane, i Evropske unije, s druge strane, o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, važnom sporazumu u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je izmjene i dopune Pravilnika o provedbi Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, s ciljem daljnjeg usklađivanja s relevantnim međunarodnim propisima i praksama u ovoj oblasti.

Usvajanjem ovog pravilnika želi se dodatno ojačati borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti o čemu će se razgovarati i tokom najavljene posjete MONEYVAL delegacije Bosni i Hercegovini u 2023. godini.

Također je usvojen Akcijski plan za implementaciju Strategije komuniciranja institucija BiH o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - od kandidatskog statusa do članstva za 2023. godinu.​​​​​​​

Za gradski prijevoz u Sarajevu 35 miliona eura

Utvrđen je i Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke za Projekt gradskog prijevoza u Sarajevu, vrijedan 35 miliona eura.

Projektom se želi unaprijediti javni linijski prijevoz putnika te poboljšati izgradnja gradskih saobraćajnica u Kantonu Sarajevo.

Između ostalog Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Projekt vodovod Visoko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvitak koji se odnosi na investicijski grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan. Također je pružena podrška razvitku koridora Save i Drine za Brčko distrikt BiH i Federaciju BiH, potvrđen je projekt izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u FBiH te je usvojena informacija o realizaciji aktivnosti iz programa reformi.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je podršku aktivnostima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine koje je naložilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u vezi sa slanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u humanu misiju u Republiku Tursku, gdje su pomagali na ublažavanju tragičnih posljedica razornih potresa.

Ministarstvo finansija i trezora će na temelju finansijskog zahtjeva Ministarstva odbrane pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti Prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve sukladno postupanju po zaključku 6. vanredne sjednice Predsjedništva BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.