open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Sarajevu
Vijeće ministara o promjeni uvjeta za ulazak stranaca u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati izmjenu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH koja je posljednji put donijeta u septembru prošle godine zbog koronavirusa.
26.05.2021. u 08:26
get url
text

Sadašnja odluka ne prepoznaje imunizirane građane ili one koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli COVID-19, a koji ne predstavljaju zdravstvenu opasnost.

Stoga bi se u izmijenjenoj odluci trebalo precizirati da oni koji žele ući u BiH trebaju imati negativan nalaz PCR testa na virus ili potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da su preboljeli COVID-19, a posebeno imajući u vidu da uskoro počinje ljetna turistička sezona.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naveo da je Ministarstvo na čijem je čelu, još početkom maja uputilo izmjene i dopune te odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, zbog čega bi državni ministri trebali danas i da je razmotre.

Pred ministrima bi se trebao naći i Prijedlog odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH te Informacija o stanju u oblasti migracija za februar, kao i Informacija o problematici uspostave registra zaposlenih u institucijama BiH.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2019. godinu te Izvještaja o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoput/brza saobraćajnica Sarajevo-Beograd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.