open-navfaktor-logo
search
Sinoć premijerno prikazan
"Vikić": Pogledajte film o legendarnom komandantu jedinice "Bosna"
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, sinoć je u Bosanskom kulturnom centru premijerno prikazan film "Vikić".
07.04.2023. u 10:06
get url
text

Film je to o komandantu specijalne jedinice Bosna, o odbrani, otporu, o poznatim i manje poznatim detaljima. Autorica je Arijana Saračević-Helać, a film je rađen u produkciji Federalne televizije.

April je sudbonosan mjesec za glavni grad BiH, pogotovo te 1992. godine u prvim danima opsade i odbrane grada. Kasnije ćemo svi postati svjesni da je sve bilo spremno da se grad zauzme. Jedni od onih koji su to spriječili bili su i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, kasnije nazvane Bosna predvođeni Draganom Vikićem. Bili su naša snaga, hrabrost, otpor i nada.

Dokumentarni film o ratnom komandantu Specijalne jedine MUP-a RBiH Draganu Vikiću priča je o čovjeku koji je 5. aprila 1992. godine, u Skupštini BiH, javno i u živom TV prenosu, pozvao građane na odbranu od agresije. Njegov poziv za odbranu Sarajeva, bio je prijelomni historijsku trenutak za BiH. Raspoloženje građana pretvorilo se u odlučnost za otporom. Taj javni poziv građanima da brane grad i sa današnje distance, pokazuje se kao najracionalniji potez.

Cijeli film o legendarnom komandantu Vikiću objavljen je na YouTubeu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.