"Nismo nadležni"

Vilić za Faktor: Ne postoji zakonsko uporište da Direkcija pruža ličnu zaštitu Tegeltiji

Objavljeno: 28.05.2019. u 11:46 Autor: B. P.

Policijske agencije u BiH, između ostalog, nemaju informaciju o njegovoj ugroženosti, a nama to ne dozvoljava zakon, kazao je Vilić

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) neće pružati ličnu zaštitu Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, jer za to ne postoji zakonsko uporište, potvrdio je za Faktor Mirsad Vilić, direktor DKPT.

- Policijske agencije u BiH, između ostalog, nemaju informaciju o njegovoj ugroženosti, a nama to ne dozvoljava zakon - kazao je Vilić. 

Kako je objasnio, Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, te odlukom Vijeća ministara BiH o preuzimanju poslova, objekata, sredstva za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e i DKPT-a, određene su nadležnosti koje se odnose na štićene osobe, te Direkcija nije nadležna niti ovlaštena da uspostavi Tegeltijino neposredno fizičko osiguranje.

Dodao je kako je zbog toga odbijen zahtjev Tegeltije, te mu je predloženo da se u slučaju novih saznanja o prijetnjama po njegovu sigurnost obrati nadležnim policijskim upravama.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je građane BiH na okupljanje ispred Suda i Tužilaštva naše zemlje kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke.

Inicijativu je uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu ponukan posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Tegeltija je nakon toga zatražio je od DKPT lično osiguranje tokom boravka u Sarajevu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije