open-navfaktor-logo
search
Demantira Zolaka
Višković: Messer obavijestio Vladu RS-a da može isporučiti 60.000 kg medicinskog kisika sedmično
Premijer RS-a Radovan Višković kazao je danas na sjednici Narodne skupštine RS-a da je firma Messer obavijestila entitetsku Vladu da može obezbijediti 60.000 kilograma medicinskog kisika sedmično.
05.10.2021. u 13:14
get url
text

Dodao je da su "netačne informacije" koje je danas iznio direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak o tome da je njega Messer obavijestio da mogu obezbijediti pet cisterni, svaka od oko 23 tone.

Upitao je i da li je Zolak "portparol Messera ili direktor Agencije".

VEZANI TEKST - Zolak: Messer u mogućnosti da dostavi pet cisterni kisika sedmično za Banju Luku

- Messer je po našem dopisu od prije dva dana, preko resornog ministarstva, obavijestio RS o mogućnosti da se obezbijedi 60.000 kilograma medicinskog kisika sedmično zdravstenom sistemu u RS-u. To je zvaničan papir koji je potpisao direktor Messera. Danas vidim na društvenim mrežama da Zolak daje informaciju o isporuci oko 115.000 kilograma - rekao je Višković.

Naveo je i da je sa ministrom zdravlja Srbije razgovarao o mogućnostima isporuke medicinskog kisika za RS.

- Srbija, sa svim elementima državnosti, za razliku od BiH koja je neka mućka, je u svom pravilniku napisala da, ako se desi da u određenom momentu nema medicinskog kisika, može industrijski čistoće te i te, u industrijskim bocama koje moraju biti očišćene - rekao je Višković.

Istakao je da je dobio informacije od stručnog savjeta pri Ministarstvu civilnih poslova BiH da će se u pravilniku dati prelazni rok od 90 dana kako bi se otklonile sve "administrativne barijere", a onda kisik u RS uvozio po pravilniku i zakonu.

Podsjetio je i da se to ne može uraditi po interventom uvozu jer sve bolnice već imaju važeće ugovore sa potencijalnim dobavljačima.

Ocijenio je i da je problematična infrastruktura unutar bolnica, gdje određeni dobavljači već imaju svoje tankere, kao i to što na tržištu nema dovoljno medicinskih boca i nema ih gdje kupiti.

- Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da je administrativna barijera prepreka za ljudski život - izjavio je predsjednik Vlade RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.