open-navfaktor-logo
search
NSRS
Višković uvjeren da će 1. aprila biti ukinute akcize na naftu
Premijer RS-a Radovan Višković izrazio je danas uvjerenje da bi akcize na naftu i naftne derivate u BiH trebalo da budu ukinute početkom aprila, čime bi se, objasnio je, cijena litre nafte i benzina smanjila za 30 do 40 feninga.
18.03.2022. u 14:21
get url
text

On je govoreći o današnjem prijedlogu Vlade RS-a za ukidanje akcize na naftu i naftne derivate na mjesec dana, kazao da za to postoji saglasnost i Vlade Federacije BiH, ali da je prethodno morao proći proceduru u Narodnoj skupštini RS-a, jer ih na to obavezuju ranije usvojeni zaključci.

Pozvao je zastupnike NSRS-a da podrže današnji prijedlog Vlade na posebnoj sjednici NSRS, kako bi se on našao na sjednici Doma naroda PSBiH već u četvrtak, i iz hitne prešao u redovnu proceduru.

- Već od prvog aprila, i to nije prvoaprilska šala, mi bismo mogli da imamo ukinute akcize. Cijene će tada biti blizu dvije marke po litri - kazao je Višković, te dodao da je i sa akcizom, gorivo u BiH najjeftinije u okruženju.

Rekao je da bi to moglo privući kupce iz okruženja i stvoriti gužve, te izrazio bojazan da bi na taj način moglo desiti da vlasti u BiH finansiraju potrošnju građana iz susjedstva i da dođe do nestašica.

Govoreći o akcizama, čije ukidanje prije nekoliko dana u Domu naroda nisu podržali delegati SNSD-a, Višković je kazao da su oni koji su to predložili, htjeli da naprave "političke poene" i slali zakonske prijedloge bez analiza, u kojima nije navedeno da će to stvoriti gubitke u budžetima.

Također, naveo je da je sve rađeno po hitnoj proceduri bez mogućnosti da se ulože amandmani, nego po principu "uzmi ili ostavi".

Naveo je da su trenutno cijene goriva na benzinskim pumpama u RS-u najjeftnije u okruženju i kreću se između 2,54 do 3,20 KM, a da je Inspektorat RS-a u proteklih desetak dana kontrolisao skoro sve prodavce i po tom osnovu su prikupili oko milion KM.

- Uočeno je nezakonito povećanje cijene i po 30 feninga po litru, u odnosu na ograničenje marži koje je utvrdila Vlada RS - rekao je Višković.

Upitan kada je posljednji put svojim novcem platio gorivo, Višković je rekao da je to bilo prošli vikend kada je išao u Beograd i nasuo je gorivo za 70 maraka.

- Ovaj premijer vodi računa o reprezentaciji. Ako nađete bilo gdje u okruženju manje troškove, spreman sam da odgovaram - kazao je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.