open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Višković: Vlada RS-a neće "kažnjavati" Banju Luku, planirana ulaganja od 50 miliona KM
Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković kazao je danas na sjednici entitetske Narodne skupštine da će Vlada ovog entiteta, preko javnih preduzeća u kojima je većinski vlasnik, u Banju Luku ove godine uložiti preko 50 miliona maraka.
30.03.2021. u 11:22
get url
text

Jedan od najvećih ulaganja koje je izdvojio je preko državnog preduzeća "Elektroprenos BiH".

- Mogu i pojedinačno nabrajati, ako ima potrebe. Kod mene je bio i gradonačelnik. Radi se o ulaganjima Elektroprenosa BiH, Puteva RS, Voda RS na uređenje korita Vrbasa i tako dalje. Elektroprenos BiH će uložiti preko 15 miliona KM za gradnju nove trafo stanice u Banjoj Luci, a očekuje se da grad riješi samo pitanje dozvola i projekat odmah može krenuti u realizaciju - kazao je Višković.

Višković je to odgovorio na pitanje potpredsjednika NSRS-a Milana Petkovića koji je nakon toga prokomentarisao da je važno da se nastave infrastukturni projekti u Banjoj Luci i da ih Vlada RS podržava "jer se građanima pokušava plasirati informacija kako će Vlada RS kažnjavati Banju Luku".

Višković je kazao i da je RS do danas uplatila 20 miliona KM za nabavku vakcina protiv koronavirusa, a samo preko mehanizma Covax je uplaćeno oko 6,9 miliona KM gdje je naručeno 400.000 doza za 200.000 stanovnika.

Višković je dodao da je u RS preko ovog mehanizma do sada isporučeno oko 16.000 doza vakcina.

- Išli smo i samostalno u nabavku, te je preko Rusije naručeno 400.000 doza vakcine "Sputnjik V", a do sada smo dobili 42.000 doza. Do kraja ove sedmice očekujemo isporuku ruske vakcine i to između 25.000 i 30.000 doza. Također, postoji i donacija vakcina od Turske i one koje se očekuju preko ambasade Kine. Kada sve sto sabaremo, do kraja ovog mjeseca, danas ili sutra, imat ćemo zaokruženo oko 100.000 doza ili oko 50.000 građana, a mi smo uplatili za 500.000, što je 50 posto stanovništva RS-a - naveo je Višković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.