open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Vlada FBiH će dati novac i Općoj bolnici u Sarajevu, ranije nisu bili na spisku jer nisu opravdali novac koji su dobili 2021.
Vlada Federacije BiH povećala je iznos pomoći općim i kantonalnim bolnicama amandmanom na Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, saznaje Faktor. Time je i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu uvrštena u plan pomoći. 
24.03.2022. u 11:20
get url
text

- Ukupan iznos sredstava koji se sada doznačava kao podrška u procesu restrukturiranja i sanacije u kantonalnim i općim bolnicama se sa 100 miliona KM povećava na 105 miliona KM - potvrđeno nam je iz Vlade FBiH.

Do sada JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo nije bila planirana u federalnom budžetu jer ova zdravstvena ustanova, i pored niza urgencija, nije bila dostavila izvještaj o utrošku doznačenih sredstava u iznosu od 1.900.000 KM iz tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH za 2021. godinu.

- Izvještaj je dostavljen Federalnom ministarstvu zdravstva tek 18.3.2022. godine čime su ste stekli uvjeti da se i ova bolnica planira u okviru sredstava koja se doznačavaju iz federalnog budžeta, kao podrška u procesu restrukturiranju i sanacije u kantonalnim i općim bolnicama - potvrđeno nam je iz Vlade FBiH.

Općoj bolnici je Federalna vlada kao podršku odobrila 2.000.000 KM. 

VEZANI TEKST - Dugovanja zdravstvenih ustanova u FBiH 438,7 miliona KM, zašto je iz pomoći izostavljena Opća bolnica u Sarajevu

Podsjetimo, čim je Vlada FBiH obznanila da namjerava finansijski pomoći kliničke centre i bolnice, iz Opće bolnice u Sarajevu, ali pojedini iz sarajevske kantonalne vlasti su negodovali, svodeći ovo na političko pitanje. Međutim, nisu kazali da Opća bolnica zapravo nije dostavila izvještaj o utrošku ranije doznačenih sretstava od Vlade FBiH. 

Dr. Sead Željo, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice u Sarajevu, tada je kazao da "kao predsjednik Upravnog odbora i u ime svih uposlenika naše bolnice želim da kažem da smo razočarani ovakvim maćehinskim odnosom Vlade prema našoj bolnici".  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.