Prihvaćen prijedlog

Vlada HNK: Državnim službenicima plaće veće ukupno 15 posto u naredne tri godine

Objavljeno: 31.12.2018. u 13:07

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je prihvatila informaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o rezultatu pregovora sa Sindikatima državnih službenika i namještenika i dala saglasnost na prijedlog povećanja plaće

Sa sjednice Vlade HNK

FOTO: Fena

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2018. godinu u iznosu 140.900.000 KM

Istaknuto je kako će najznačajniji dio od ostvarenih 11 miliona maraka suficita biti usmjeren ka zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Vlade HNK.

Na sjednici je usvojeni i Prijedlog finansijskog plana od 138.095.000 KM i Prijedlog odluke o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2019. godinu.

Tokom rasprave naglašeno je kako su, uz ostalo, povećana izdvajanja za poboljšanje materijalnog statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova i njihovih uposlenika.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti obitelji s djecom čime bi bilo omogućeno da jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta od 400 maraka ostvare sva novorođena djeca u HNK.

Finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti obitelji s djecom bit će upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Vlada je, također, dala saglasnost na Finansijski plan Ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba" Stolac za 2019. godinu.

Nastavljajući kontinuirani i otvoreni socijalni dijalog s predstavnicima sindikata s ciljem poboljšanja prava i materijalnoga položaja korisnika kantonalnog budžeta, Vlada HNK prihvatila je informaciju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave o rezultatu pregovora sa Sindikatima državnih službenika i namještenika i dala saglasnost na prijedlog povećanja plaće u ukupnom iznosu od 15 posto u sljedeće tri godine.

Istaknuto je kako će skorim potpisivanjem kolektivnog ugovora s predstavnicima Sindikata državnih službenika i namještenika Vlada uspješno okončati postupak donošenja kolektivnih ugovora u kantonu.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije